Ladugården som brann ner i Mörbylånga kyrkby. Foto: Louise Haag/Sveriges Radio
Mörbylånga

Pyroman kan gå lös på södra Öland

"Möjligheten att det är samma människa kan inte uteslutas"
1:03 min

Polisen misstänker att det går en pyroman lös på södra Öland, efter helgens brand i en ladugård i Mörbylånga kyrkby. Det finns ingen person misstänkt för att ha startat branden, men polisen kopplar samman den med flera anlagda bränder i området förra sensommaren.

– Det är ju tyvärr inte den enda branden som varit i det här området. Teknikerna är väl inte klara på plats, men det är rubricerat som mordbrand och finns det ingen naturlig förklaring så är det naturligtvis någon som avsiktligt, eller oavsiktligt, gjort så att det börjat brinna, säger Ulf Karlsson på Polisen.

Det är när polisen lagt helgens brand till de fyra anlagda bränderna i Mörbylångatrakten förra sensommaren som de börjat misstänka att det kan gå en pyroman lös. I fjol var det bland annat en scoutstuga och en villa som började brinna. Efter helgens ladugårdsbrand har polisen förhört runt 15 personer, men de vill ha in ännu mer tips. Annars är risken stor att det händer igen.

– Det är oroväckande, och är det någonting som tyvärr har en förmåga att upprepa sig, så är det ju den här typen av bränder. Ofta kan det ligga pyromani i bakgrunden, det är ju en form av psykisk åkomma att man mår bra av att se det brinna eller får en kick av att se det brinna. Det finns ju ett antal människor som gör det här. Jag säger inte att det är en och samma människa, men den möjligheten kan ju inte uteslutas heller. Är det så får vi hoppas att vi får tag på den här så att det är slutbrunnet i området, säger Ulf Karlsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".