Västervik

Segersgärde herrgård brinner

1:51 min

Det brinner just nu i Segersgärde herrgård på Norrlandet utanför Västervik. Enligt räddningstjänsten är det övervåningen på en av herrgårdens flygelbyggnader som brinner.

– Just nu har vi en tvåvåningsbyggnad av äldre modell där det brinner för fullt på vinden och lågorna slår igenom taket, berättar räddningsledaren Peter Helge för P4 Kalmar.

Går det att rädda flygelbyggnaden?

– Nej det blåser så kraftigt här ute så vi måste ha personal så vi kan rädda intilliggande bygnader om det skulle bli ett kraftigt förlopp, svarar Peter Helge.

Kommer det sprida sig till huvudbyggnaden också?

– Nej det hoppas vi inte, och det är det vi försöker undvika. Men det blåser kraftigt och ligger på mot byggnaderna så de är delvis hotade.

Runt 15 personer från räddningstjänsten jobbar med att först få kontroll på, och sedan släcka branden på herrgården.

Det var strax efter klockan tre på måndagseftermiddagen som larmet kom. Då brann det kraftigt i vinden på en av flygelbygnaderna till kulturhistoriska herrgården Segergärde. Med tanke på byggnadens historia finns det många gamla saker som är viktiga att rädda.

– Vi räddar lite dörrar och sådant som de säger är av äldre modell, så vi försöker bevara visst kulturintresse. Vi har också tömt den lägenhet som finns där, berättar Peter Helge.

Finns det en risk att elden sprider sig till naturreservatet intill?

– Nej det ska det inte vara, svarar Peter Helge.

Hur lång tid kommer det ta att släcka branden?

– Ja eftersom branden inte är under kontroll än så är det svårt att uttala sig. Men vi kommer nog hålla på en bra bit in på seneftermiddagen och kvällen, avslutar Peter Helge.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista