Sömnproblem. Foto: Scanpix
Västervik

Vårdcentraler sprider kunskap om sömnproblem

1:20 min

Få känner till konsekvenserna och betydelsen av att inte få tillräckligt mycket sömn under en längre period. Därför finns det nu vårdcentraler som ser som sin uppgift att sprida kunskapen om sömnproblem.

Psykologen Karolina Stenudd ska dra igång en serie föreläsningar på Esplanadens Hälsocentral i Västervik om sömnproblem och hur de kan påverka oss.

– På kort sikt så är det inte ett särskilt stort problem, men på lång sikt kan det påverka vårt allmänna mående. Vi blir trötta och orkeslösa, och då drar vi ner på aktiviteter som vi faktiskt tycker om. Och då blir vi inte matade med energi utifrån, vilket kan leda till depression och nedstämdhet, säger Karolina Stenudd.

Var tionde svensk uppskattas just nu ha svårt att sova - och sömnsvårigheter drabbar så många som en tredjedel av befolkningen någon gång i livet.

Därför är det, enligt psykologen Karolina Stenudd, ett viktigt ämne att ta upp när Esplanadens hälsocentral fortsätter på sin väg med att anordna föreläsningar för sina listade patienter under hösten.

Hennes bästa tips på att motverka sömnproblem, och hur man kan hantera och förebygga dem är konkret.

– En klassiker är att man sitter och håller på med sin telefon eller dator fram till sekunden innan man går och lägger sig. Och vad som händer då är att man matar hjärnan med en massa ljus och på så vis talar om för den att det inte är dags att sova ännu. Så mitt tips är att stänga av datorn en bra stund innan du går och lägger dig, säger Karolina Stenudd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista