Det gamla badhuset står tomt i väntan på att beslut fattas om Slottsholmen. Bild: Västerviks kommun
Västervik

Skatten betalar badhusets hyra - i väntan på ja för Slottsholmen

Kommunen: "Vi gör det strategiska valet att avvakta"
1:47 min

I väntan på att bli en del av Björn Ulvaeus Slottsholmensatsning, står det gamla badhuset i Västervik tomt. Kommunen, som äger det, låter skattebetalarna stå för notan under tiden. Idag kommenterar Ulvaeus kritiken och misstankarna i en debattartikel.

En av dem som skulle vilja använda sig av det gamla badhusets lokaler, som nu står tomma, är Roland Kronvall som har cykeluthyrning i badhusets källare.

– För ett år sedan ville vi utöka på bottenplanet där vi är nu men man ville inte släppa till mer utrymme. Det hade krävts en del ombyggnad, så vi fick inte det vi ville ha, säger cykeluthyraren han till P4 Kalmar.

Nu är ni uppsagda till årsskiftet. Hur känns det?

– Ja, det stämmer. Och vi är ändå tvungna att hitta nya lokaler för att få större lokaler, men det är klart - vi hade gärna varit kvar med själva cykeluthyrningen här, för det är ett idealläge för den delen, säger Roland Kronvall.

Han och hans kompanjon får nu leta efter en ny lokal för sin cykeluthyrning, eftersom de är uppsagda från årsskiftet. I ungefär två år har större delen av gamla badhuset stått tom efter en vattenskada.

Fastigheten har reserverats åt Björn Ulvaeus för att bli ett spa eller liknande i den stora satsningen på att göra om Slottsholmen. Just nu är detaljplanen för den överklagad och det är oklart när ett besked från Mark- och miljödomstolen kan komma. Under tiden hyr kommunen det gamla badhuset av det kommunala bolaget Tjustfastigheter för 300 000 kronor om året.

Men kommundirektören Carl-Magnus Mårheden tycker inte att det här är att gynna en enskild företagare.

– Vi gör det strategiska valet att avvakta med att ta en annan verksamhet tills vi vet bättre om vi kan få till den här långsiktiga lösningen som vi trots allt tycker är bäst.

Borde de inte betala hyran själva om de är seriösa?

– Nej, jag tycker att det sätt vi hanterar det på nu är det klokaste sättet, säger Carl-Magnus Mårheden.

Björn Ulvaeus om kritiken och misstankarna

I en debattartikel i Västervikstidningen idag svarar Björn Ulvaeus på en del av den kritik som kommit från motståndare till byggplanerna på Slottsholmen.

Framför allt bemöter han just kritik om att han skulle ha haft en gräddfil när det gäller att få tillstånd och i kontakter med myndigheter.

Han skriver att det snarare har varit en belastning att heta Björn Ulvaeus i det här fallet då tjänstemännen har varit extra nogranna för att inte riskera att kritiseras för att ha gett några förmåner till en så känd person.

Han skriver också att man kommer att ta ärendet hela vägen genom rättssystemet om det behövs.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".