1 av 4
Räddningstjänsten fick ta upp hål i taket för att släcka branden på Segersgärde. Foto: Johanna Lindblad Ahl/Sveriges Radio
2 av 4
Ägarna till Segersgärde gård. Bo Petersson och Maria Hessel. Foto: Johanna Lindblad Ahl/Sveriges Radio
3 av 4
En stor del av släckningsarbetet på Segersgärde gick ut på att rädda huset intill. Foto: Johanna Lindblad Ahl/Sveriges Radio
4 av 4
Troligen startade branden i ett av husen på Segersgärde på vinden. Foto: Johanna Lindblad Ahl/Sveriges Radio
västervik

Villa i Segersgärde förstörd i brand

Ett av husen på Segersgärde herrgård norr om Västervik förstördes i en brand igår. Övervåningen är brandskadad och nedre plan är vattenskadad. Då hade man tömt en lägenhet och räddat dörrar och andra inventarier som har ett visst värde.

Det handlar om en byggnad på 250-300 kvadratmeter från 1800-talet som är bebodd, men inga personer fanns i huset när branden startade.

Nu ska det göras en teknisk undersökning för att reda ut orsaken.

Branden startade högt upp i huset och när räddningstjänsten kom fram var övervåningen övertänd och det brann igenom taket. Fem bilar och 16 man arbetade med att släcka elden.

De fick bland annat ta hål i taket för att få ut varma rökgaser och för att kunna bekämpa branden effektivare. De fick också kyla intilliggande byggnader så att branden inte skulle sprida sig.

– Minuterna innan räddningstjänsten kom var väldigt långa, säger Maria Hessel, en av gårdens ägare, till P4 Kalmar idag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".