1 av 2
Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio.
2 av 2
Erik Lexne. Foto: Glenn Möllergren/Sveriges Radio
kalmar län

Hjärt- lungmaskiner ger fel råd

Verksamhetschef Erik Lexne om felet på hjärtstartare i ambulanserna
2:40 min

Ambulansverksamheten i Västervik har hittat fel på de nya maskinerna för hjärt-lungräddning. Extrautrustning på apparaterna ger fel råd vid hjärtmassage och därför använder man inte den. Det finns ingen anledning till oro säger Erik Lexne, chef för landstingets ambulansverksamhet.

I en artikel i Dagens Medicin berättar Henrik Joborn, som är medicinskt ansvarig läkare för ambulansverksamheten i Västervik, att det fungerar bra på normalt byggda patienter och övningsdockor men när det gäller små, äldre och sköra patienter, där bröstkorgen kan sjunka ihop till följd av kompressionerna ger extrautrustning som finns på apparaterna fel råd.

Och det kan leda till en förtroendekris för de anställda för även om de utför korrekt hjärt-lungräddning på en livlös patient får de, inför anhöriga, rådet av defibrillatorn att de ska trycka hårdare fast de gör rätt.

Felet är anmält till Läkemedelsverket och själva funktionen som mäter trycket är utbytt. Men de har inte slutat använda maskinerna som det står i Västervikstidningen idag.

– Vi gör som vi alltid har gjort, säger Erik Lexne, som är verksamhetschef och överläkare vid ambulansverksamheten i Kalmar läns landsting. Och man behöver inte vara orolig som patient i Kalmar län.

– Ambulanspersonalen har en mycket avancerad utbildning och utrustning för att kunna hjälpa människor med mycket svåra sjukdomstillstånd, säger Erik Lexne.

Utrustningen finns på nya apparater som har installerats i alla ambulanser i landstinget i Kalmar län. Och där är den också borttagen nu.

Förutom att felet är anmält till Läkemedelsverket kommer landstinget också att gå vidare till Föreningen för ledningsansvariga inom ambulanssjukvården, Flisa.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".