Förhandsröstning till kyrkovalet. Foto: Tobias Sandblad/Sveriges Radio
Kalmar

Snart dags för kyrkoval

"De vi röstar på beslutar om mycket som påverkar folks vardag "
3:57 min

Det brukar kallas det glömda valet. Men den 15 september är det dags igen och det har gjorts en del förändringar i kyrkovalet som skulle kunna öka engagemanget. I Växjö och Linköpings stift finns i år 14 olika nomineringsgrupper att välja till bara till stiftsfullmäktige och på tisdagen samlades flera av dem i Kalmar på en presskonferens.

När P4 Kalmars reporter ställer frågor om kyrkovalet är det något som de flesta känner till, men som de flesta inte bryr sig så mycket om. Men några ser det också som självklart.

– Jag tycker det är mycket viktigt att alla gör detta som är med i Svenska Kyrkan, säger Maj Bomberg i Kalmar.

Är det inte svårt att veta vilka man ska rösta på då?

– Ja, men man kan väl titta på listorna och se om det är någon man känner där.

Förra valet röstade drygt 12 procent av de som hade möjlighet att göra det, alltså långt under de nivåer som valen till kommun, landsting och riksdag har. På tisdagen kallade Svenska Kyrkan till presskonferens i Kalmar för att presentera de alternativ som finns att rösta på i Växjö Stift.

Vill få fler att rösta

Valhandläggaren Karolina Arvidsson medger att valdeltagandet är en utmaning.

– Det är klart vi hoppas att fler ska rösta, vi vill ju att fler ska värna om demokratin

– De vi röstar på beslutar om mycket som påverkar folks vardag både här och utomlands.

Få röster ger inflytande

En påtaglig effekt av att det är få som röstar är såklart att möjligheten att ge inflytande.

– Den röst man lägger kan ju väga väldigt tungt, säger Karolina Arvidsson.

Nytt för i år är att det för många i år blir en valsedel mindre Det blir inget val direkt till församlingen på de ställen där det finns ett pastorat med flera församlingar, t ex är Kalmar ett pastorat bestående av flera små församlingar.

De församlingarna kommer visserligen ha ett församlingsråd, det utses formellt av kyrkofullmäktige, men alla i församlingen kan nominera den de vill som de tycker vore en bra företrädare för sin församling.

Men det kommer senare i en annan process. Nu gäller valet till kyrkofullmäktige, stiftsfullmäktige och det nationella kyrkomötet.

Det blev en ganska livaktig diskussion på presskonferensen där representanter från nio nomineringsgrupper hade samlats för att berätta om sina tankar om vad de vill göra för kyrkan.

"Valet behövs"

De flesta var eniga om att ideerna ger avtryck inte bara på riksnivå och stiftsnivå utan också lokalt i det egna pastoratet, även om det där kanske mer handlar om vilka människor som är med mer än vilka dom företräder, precis som i kommunen, sa Birgitta Axelssson Edström från Vänstern i Svenska Kyrkan som ser valet som självklart att försvara.

– Kyrkan ska vara en demokratiskt styrd organisation som ska verka i hela landet och så länge det är så behövs det ett val.

Hon upplever också att de i år fått större möjligheter att visa upp vad de vill göra än tidigare.

– Vi får mycket stöd från kyrkan, säger Birgitta Axelsson Edström (V) som nämnde just dages möjlighet att få prata inför media som en sådan möjlighet som inte fanns tidigare.

Personkryssmöjlighet

Effekten av personkryssen har större betydelse just här än i andra val.

– Jag kom in på kryss, säger tre av de närvarande i salen.

Men Dag Sandahl från Frimodig Kyrka är skeptisk till att så värst många kommer lockas till valurnorna.

– Under 10 procent gissar jag.

Nytt för i år är att det kommer att gå snabbare att räkna rösterna. Förra året fick inte rösträkningen av förtidsrösterna påbörjas förrän efter klockan 20 på söndagskvällen men nu kommer förtidsrösterna att kunna börja räknas i vallokalerna redan tidigare under söndagen.

Förtidsröstningen är i gång

Möjligheten att förtidsrösta började redan under måndagen. Den hölls i Kalmar i rummet intill presskonferensen.

– Vi började igår och hade 17 som röstade. Idag är det ännu fler, säger Gita Fiorina, röstmottagare, som är nöjd med starten på förtidsröstningen, och upplever att antalet är mer än tidigare år.

Gunilla Lind har precis varit och lagt sin röst.

– Jag tycker det är viktigt att man säger vad man vill säger hon, men tar däremot avstånd från att politiska partier ska ha i kyrkan att göra, och läggger däför sin röst på en gruppering som är helt oberoende från dem.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".