1 av 2
Brandhundsföraren Bernt-Gunnar Carlsson med brandhärdshund. Foto: Sveriges Radio
2 av 2
Resterna av ladugården som brann ner i Mörbylånga kyrkby. Foto: Sveriges Radio
Mörbylånga

Hundar ska avslöja om Mörbylångabrand var anlagd

"De brännbara vätskor de har reagerat på kände vi till sedan innan"
1:41 min

Polisen använder sig av så kallade brandhärdshundar för att utreda om branden i Mörbylånga kyrkby i helgen, där en ladugård brann ner till grunden, var anlagd. Hundarna är tränade att markera på brännbar vätska, vilket man misstänker kan ha använts - eftersom ladugården brann ner så pass snabbt.

Det var på tisdagen som brandhärdshundarna kallades in för att delta i den tekniska undersökningen av ladugården som brann i Mörbylånga kyrkby i helgen.

Byggnaden brann ner väldigt snabbt vilket kan bero på att branden varit anlagd och att brännbara vätskor har använts.

Trots det vill polisen inte begränsa sig till att det skulle handla om en pyroman, utan försöker jobba så brett som möjligt. De utesluter inte att den skyldige, om det visar sig att branden var anlagd, triggades av personliga agg mot de boende i området.

Parallellt med den tekniska undersökningen hålls även en utredning, och under helgen har polisen hållit förhör med målsäganden och vittnen och därigenom kunnat dra slutsatsen att ladugården börjat brinna någonstans mellan klockan tre och fem på lördagsmorgonen.

När informationen, som kommit fram i samband med de tekniska undersökningarna, har gåtts igenom hoppas man kunna dra fler slutsatser.

Att brandhärdshundar nu har kallats in är inget ovanligt enligt hundföraren Bernt-Gunnar Carlsson, som jobbar med den tekniska undersökningen i Mörbylånga kyrkby.

– Man kan göra det vid alla bränder, där man inte kan se att branden startat av någon direkt naturlig orsak, säger han till P4 Kalmar.

På tisdagseftermiddagen hade hundarna reagerat på brännbar vätska, men enligt kriminaltekniker Anders Elmqvist var det vätska som funnits i ladugården redan innan branden.

– De brännbara vätskor han har markerat på, de kände vi till sedan innan. Och det är brännbar vätska som har funnits här innan branden startade, säger han.

Utredningen fortsätter nu och den vätska man hittade kommer att analyseras. Händelsen rubriceras fortfarande som mordbrand.

Så har det brunnit i trakten

Listan på outredda bränder i trakten av Mörbylånga börjar bli lång

2012:

26 augusti: Scoutstugan i Mörbylånga antänds. Inga omfattande skador.

27 augusti: En lada i Mörbylånga kyrkby förstörs i en anlagd brand

30 september: En villa brinner ner i Södra Bårby.

Oktober: Försök till mordbrand i Simsällskapets lokaler.

2013

30 augusti: Ny brand i lada i Mörbylånga kyrkby

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".