Länsstyrelsen vill att Ekbacken blir belyst

Länsstyrelsen vill nu ha svar på hur verksamheten fungerar på familjevårdshemmet Ekbacken i Kråksmåla. Detta efter att ett antal flickor med anknytning till Ekbacken berättat om missförhållanden på hemmet i TV-programmet Uppdrag Granskning.

Länsstyrelsen vill nu ha hela verksamheten belyst för att se om verksamheten och behandlingen har bedrivits på ett felaktigt sätt vad det gäller den typ av problem som de flickor som finns på familjehemmet har.

Familjevårdshemmet Ekbacken kom i fokus efter att tv-programmet Uppdrag granskning sänt ett reportage om hemmet i slutet av förra året.

I programmet berättade en tidigare anställd och flickor som tidigare vårdats på Ekbacken om kränkningar, tvångsinslag i vården och att den uppehöll sig för mycket vid misstankar om tidigare eventuella sexuella övergrepp och att flickorna kände begränsningar att hålla kontakten med sina anöriga.

Vad man nu vill ha svar på från Länsstyrelsen är bland annat hur Ekbacken planerar för den framtida verksamheten och hur man ska säkerställa behandlingen då all ordinarie personal saknar beteendevetenskaplig utbildning.

Vidare vill Länstyrelsen ha en förklaring till hur de stora antalet hästar som finns i verksamheten finns med i behandlingsarbetet och hur ägarbilden ser ut för verksamhetens alla fastigheter.

Vidare har överläkaren Agnes Hultén, som sitter med i socalstyrelsens vetenskapliga råd, granskat terapeuteten Kenneth Linds verksamhet vid Ekbacken. Hon konstaterar att han saknar formell handledarutbildning och att den behandlingsmodell han praktiserat på Ekbacken därför inte kan rekommenderas. Nu vill alltså Länstyrelsen ha svar på sina frågor senast den 11 mars.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".