Foto: Sigrid Edsenius/Sveriges Radio.
Kalmar län

Minst två vargar i länet under sommaren

Flera vargar rev får i länet under sommaren
1:12 min

Det har funnits flera vargar i länet under sommaren. Man vet nu att Kostavargen inte var skyldig till alla vargdödade får i länet, utan det har funnits minst en varg till. Det vet man efter att ha tittat på spåren där vargar varit. Men nu finns så vitt forskarna vet inte några vargar i länet.

Kostavargen till exempel hade mycket små tassar. Därför vet man att det var en annan varg som rev får söder om Västervik i somras.

– Där lyckades vi säkra en spårstämpel på tio centimeter så då var det inte Kostavargen, säger Mattias Persson som är rovdjurshandläggare.

Kostavargen som i forskarnas papper heter G4-11 föddes i Värmland och vandrade sedan söderut och har under flera år hållit till i Kalmar- och Kronobergs län.

I flera fall har man kunnat visa att det är just Kostavargen som legat bakom fårrivningar, antingen för att man hittat spår eller spillning från vargen.

Men den har inte varit ensam i länet under sommaren  utan det har tidvis funnits minst en annan varg i länet, en varg som vandrat bort och alltså inte är kvar i länet.

Och så vitt forskarna vet så finns det inga vargar i länet just nu. Men Mattias Persson är säker på att vi kommer att få se fler vargar i Kalmar län.

– Det kommer absolut komma hit fler vargar. Vi har rekordmycket varg i Sverige för tillfället, man tror vi har cirka 400 vargar i landet.

– De har det ganska trångt i Mellansverige och det finns rätt mycket ungvargar som ska ut och söka egna revir. Så det är högst sannolikt att vi kommer att få mer varg här i trakten, säger Mattias Persson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".