Dag Sandahl, Frimodig Kyrka. Foto: Sveriges Radio
KYRKOVALET 2013

Vill ha bort politiska partier från kyrkan

1:44 min

I kyrkovalet den 15 september finns 14 olika nomineringsgrupper som ställer upp i valet på stiftsnivå i Växjö och Linköpings stift. En grupp som utnyttjar sin talartid ofta är Frimodig Kyrka som överst på listan har prästen Dag Sandahl, för den breda allmänheten känd som den som fört debatten mot kvinnliga präster. Frimodig Kyrka vill ha bort de politiska partierna och är emot samkönade äktenskap.

Dag Sandahl som är kommunister på Öland står överst på listan till såväl stiftsfullmäktige som kyrkomötet för Frimodig Kyrka som vill ha bort de politiska partiernas inblandning i Svenska Kyrkan och säger så här på frågan vad man får om man röstar på Frimodig Kyrka.

– Då får man någon som vill stå för en levande och folklig kyrka med Jesus i centrum.

Frimodig Kyrka talar om kärlek och trohet till Bibeln och är emot samkönade äktenskap. Äktenskapet ska vara en förening mellan en man och en kvinna skriver de och tycker att kyrkan ska lämna ifrån sig vigselrätten och bara välsigna.

Försoning kring kvinnprästfrågan

Dag Sandahl är för den stora allmänheten tidigare kanske mest känd som aktiv i debatten mot kvinnliga präster.

I valplattformen från förra kyrkovalet skriver Frimodig Kyrka att de vill att personer med olika hållning i sakfrågan skall behandlas lika vid t.ex. tjänstetillsättningar och nu är försoning deras ledord i kvinnoprästfrågan där också Frimodig Kyrka har folk med olika åsikter på sina listor.

Svenska kyrkan är djupt splittrad av ämbetsfrågan som många, både inom och utom kyrkan, upplever som en av de mest tjatiga och förödande debatterna i den svenska kristenhetens historia. Vill man få slut på bråket kan man inte fortsätta att höja ton¬läget. Kyrkans strävan måste vara att nå försoning även här. FRIMODIG KYRKA menar att mer arbete skall läggas på att finna konstruktiva lösningar som värnar om alla inblandade. FRIMODIG KYRKA vill att kyrkan aktivt och intensivt skall arbeta för försoning i ämbetsfrågan och att personer med olika hållning i sakfrågan skall behandlas lika vid t.ex. tjänstetillsättningar.

– Vi måste ju prata med varandra, säger Dag Sandahl.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista