Foto: Polisen och Helmuth Petersson.
Flakeböle/Kalmar

Mordmisstänkte 55-åringen förhörs i rätten

1:25 min

Torsdagen är den tredje av totalt nio inplanerade rättegångsdagar om dubbelmordet på Öland. I dag kommer den anklagade 55-åringen att uttala sig för första gången. Han kommer att få frågor av åklagare, målsägandebiträde och sin egen försvarsadvokat.

I går fick de anhöriga till offren frågor av både åklagaren och målsägandebiträdet, alltså den jurist som arbetar för att ta till vara målsägarnas intressen.

– Vem som helst kan föreställa sig hur det skulle kännas om hela ens familj har blivit mördad, sa systern till den nu döda kvinnan.

– Jag förstår det inte, berättade brodern till den mördade mannen.

Samtliga familjemedlemmar vittnade om att beskedet om vad som hänt har tagit hårt på dem och att livet förändrats efter morden.

– I och med det här har allt totalt förändrats, berättade mamman till den mördade mannen.

Samtal, sms och uppkopplingar

Tidigare under onsdagen avslutade åklagare Thomas Hagman sin sakframställan, där han berättade om de bevis som polisen fått fram kring dubbelmordet. Till stora delar handlade dragningen om att redovisa de samtal, sms och uppkopplingar mot telefonmaster som polisen kartlagt.

Flera av sms:en mellan 55-åringen och hans fru var raderade ur telefonen. Dessa har återskapats i efterhand. Genom att lägga ett pussel har polis och åklagare kunnat kartlägga 55-åringens rörelser på norra Öland den 13 december förra året, då mordet ska ha skett.

Tydlig teori

Åklagaren var tydlig med sin teori att 55-åringen har åkt hem, hämtat ett av sina vapen, och lämnat hemmet innan hustrun kom hem. Därefter har han stängt av mobiltelefonen som är mystiskt borta under ett par timmar, ungefär samtidigt som det mördade paret brukade äta middag.

Att paret skulle ha fasta middagstider bekräftades dock inte på ett tydligt sätt av de anhörigas vittnesmål.

Inga spår i bilen

55-åringens försvarsadvokat, Claes Möllersten, tycker inte att åklagaren har några riktiga bevis. Han menar att blodspåren på 55-åringens vapen kan ha kommit dit vid ett tillfälle långt tidigare.

Dessutom poängterade försvararen att poliserna inte har hittat några spår i 55-åringens bil, trots att polisen undersökt den mycket noga:

– Jag tror inte att jag överdriver när jag säger att man har vänt ut och in på allt, sa Claes Möllersten under rättegången.

Under de kommande rättegångsdagarna kommer ett stort antal vittnen att höras. Enligt försvaret kommer också frågan om blodspåren på geväret att vändas och vridas på.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista