Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio.
Kalmar län

Förslag på nya rutiner ska minska antalet självmord

1:30 min

Självmordstalen i Kalmar län är högst i landet, och nu vill Alliansens landstingspolitiker att landstinget ska ta jobba bredare. Fokus har hittills legat på vad vården kan och bör göra - men många av självmorden sker bland människor som inte har haft någon vårdkontakt.

Därför vill Alliansen att landstinget tar ledningen i ett arbete för att knyta ihop andra samhällsaktörer för att alla ska göra sin insats.

– Det här tar inte bort fokus från att psykiatrin har ett förbättringsarbete att göra, men det krävs också att allt från socialtjänster till transportmyndigheter tänker på självmordsproblematiken, säger KDs landstingsråd Gudrun Brunegård.

Att göra förändringar i den fysiska miljön, på vägar och järnvägar, kan förebygga spontana självmord. Och om skolor och socialtjänster i kommunerna upptäcker ungdomars problem tidigt har vården större chans att lyckas, säger Allianspartierna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista