Paul Nilsson och Sandra Hoberg. Foto: Karin Ernstsson/ Sveriges Radio
Småland

Polisen deporterade flykting trots att utvisningen var stoppad

1:48 min

Förra veckan hämtade polisen i länet 22-årige Karim Mitanda från asylboendet i Kosta och utvisade honom tillbaka till Uganda. Trots att Migrationsverket inte var klar med sin prövning om han skulle få stanna eller inte.

Hans vänner i Filadelfiakyrkan i Lessebo,. som kämpat för att han ska få stanna i Sverige, kallar det för en rättsskandal av sällan skådat mått.

– Det är en skandal tycker jag, det är helt emot reglerna. Man ska inte och man kan inte verkställa en utvisning om det finns ett öppet ärende, säger Paul Nilsson, pastor i Filadelfiakyrkan i Lessebo.

Hotad och förföljd

Sandra Hoberg och Paul Nilsson sitter på en bänk i den lilla pingstkyrkan  i Lessebo och tittar på foton i telefonen på sin vän Karim Mitanda.

En 22-årig kille som kom som flykting från Uganda förra sommaren och som tillbringat mycket tid i kyrkan. Han är kristen och hotad och förföljd av sin muslimska släkt i hemlandet på grund av sin tro.

Karim Mitanda hade fått avslag på sin asylansökan, men fyra, fem dagar innan utvisnining skulle verkställas, skickade pastor Paul Nilsson in en ansökan till Migrationsverket om så kallat verkställighetshinder. Alltså att en ny prövning skulle göras på grund av skyddsskäl.

Polisen hämtade

Frågan om Karim Mitanda skulle få stanna eller inte var alltså inte avgjord och utvisningen stoppad.

Men trots det kom poliser från länet och hämtade Karim från asylboendet i Kosta förra veckan - och satte honom på ett plan till Uganda.

– Ja de ringde ju bara på dörren och gick in. Enligt Karin själv ska han ha sagt: "Nej, nej ni kan inte hämta mig för jag har fortfarande ett öppet ärende. Nej säger polisen då, det här är svensk lag och du ska följa med oss, berättar Sandra Hoberg som pratat med Karim på telefon från Uganda.

"Stort övergrepp"

- Han mår jättedåligt, han är jätterädd och han håller sig gömd, berättar Sandra Hoberg.

Migrationsverket bekräftar att Karims ärende inte var avgjort, att utvisningen var inhibierad som det heter och att Sandra Hoberg och Pauls Nilsson kräver att någon tar ansvar för statens övergrepp som de kallar polisens agerande.

– Ett stort övergrepp! De får hämta hem honom igen, för han ska ju vara i Sverige, säger Sandra Hoberg som också har också JO-anmält polisen i Kronoberg.  

Polisledningen i länet har nu anmält polisens agerande till riksenheten för polismål.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista