Ebba Signert Widigs från Amningshjälpen i Kalmar län. Foto: Anette Eriksson/Sveriges Radio.
P4 Morgon

Ammande kvinnor irriterar

5:33 min

Kvinnor som offentligt ammar sina barn väckor känslor, det konstaterar organisationen Amningshjälpen. I en debattartikel i tidningen Barometern berättade en kvinna om de negativa reaktioner som mötte henne när hon i en kvart låst in sig på en toalett för att amma och byta blöja på sin son. Även på P4 Kalmars Facebooksida har kvinnan ifrågasatts.

Reaktionerna på toaamningen kan delas upp i tre tydliga läger. De som tycker att frågan är helt onödig, de som tycker att kvinnan har all rätt att amma vart och när hon vill och de som tycker att det var väldigt dumt gjort att låsa in sig på en handikappstoalett så länge. Detta med att amning engagerar och irriterar märker organisationen Amningshjälpen av.

– Vi hör mycket om att man blir utsatt när man ammar i det offentliga rummet, säger Ebba Signert Widigs från den ideella organisationen Amningshjälpen i Kalmar län.

På vilket sätt blir man utsatt?

– Det är alltifrån onda blickar bara, att folk blänger, eller som i det här fallet där man blir utskälld eller tillsagd att gå någon annanstans, svarar Ebba Signert Widigs.

Vad tänker du om att det är så?

– Det är ganska intressant att kvinnor blir tillsagda oavsett var de väljer att amma. Det är väldigt vanligt att kvinnor blir tillsagda att gå just till toaletten om de sitter på en restaurang eller ett café. Det är nästan det vanligaste vi hör. Så det är intressant att hon i detta fall blir tillsagd när hon väljer att göra det på toaletten, säger Ebba Signert Widigs.

Hur ser du på det då?

– Jag tänker att det går inte att göra rätt. Oavsett var man sätter sig och ammar sitt barn så är det alltid någon som tycker att man gör fel, och det är väldigt tråkigt, svarar Ebba Signert Widigs.

Hur kan man lösa detta?

– Jag tror egentligen att problemet bottnar i att vi ser så lite amning ute. Det är väldigt sällan vi ser en kvinna amma sitt barn, så det blir något stort vilket det egentligen inte borde vara. Det är egentligen en ganska okomplicerad sak, svarar Ebba Signert Widigs.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista