Fredrik Lindgren vinnare på Ullevi 2012. Foto: Janne Rindstig SR
Speedway

Mycket står på spel för svensk speedway i Krsko

Med tre deltävlingar kvar av GP-serien i speedway är ingen svensk förare säker på en GP-plats nästa år. Bäste svensk är Fredrik Lindgren som ligger 17 poäng efter Chris Holder på sista säkra plats. Utan svensk deltagare i GP är frågan hur många deltävlingar som körs i Sverige 2014.

Lördag kväll körs årets tionde GP-tävling i speedway i slovenska Krsko och då är det hög tid för en svensk framgång.

Svagt svenskt facit

När nio deltävlingar av tolv är körda i årets GP-serie ligger svenskarna på 11:e, 14:e och 15:e plats. De åtta främsta är säkra på att få vara med i nästa års GP plus de tre som var först i det nyligen avslutade kvalet. Övriga förare får hoppas på att få ett permanent wild card från arrangörerna.

För svensktrion Fredrik Lindgren, Andreas Jonsson och Antonio Lindbäck har det varit ett tungt år i GP-serien. Bara Fredrik Lindgren har nått någon final och blev fyra i Cardiff. Andreas Jonsson har tre semifinalplatser som bäst medan Antonio Lindbäck inte nått någon semifinal. Förra årets nådde samma trio 9 finaler och vann 3 deltävlingar.

Fredrik Lindgren närmast

Den magra poängskörden för svenskarna gör att avståndet upp till en plats bland de åtta främsta är stort. Fredrik Lindgren som är närmast har ändå hela 17 poäng upp till Chris Holder på åttonde plats och ytterligare två till Matej Zagar. Även om Holder inte kommer köra mer i år så ligger ändå Tomasz Gollob och framförallt formstarke Darcy Ward närmare att ta en fast plats 2014.

Om långtidsskadade Holder inte blir bland åtta främst lär han få ett av arrangörernas permanenta wild card och då är frågan om vilken svensk som kan hoppas på en friplats.

Oklart om svenska deltävlingar

För bara två år sedan körde fyra svenskar i GP-serien och med bara en svensk i startfältet eller i sämsta fall ingen så är frågan om Sverige kan hoppas på att få arrangera två deltävlingar även nästa år. Tävlingen på Friends Arena i Stockholm kanske blir den enda. Avtalet med Ullevi går ut och arrnagörerna har uttryckt önskemål om att spridda arrangemangen vilket beslutet att köra i Finland är bevis på.

Tyske Martin Smolinski som blev fyra i kvalet har goda chanser att på en fast plats då danske Niels-Kristian Iversen som vann kvalet också ligger på en femte plats i årets serie. Går sista platsen från kvalet till Smolinski så kanske Tyskland ligger bra till för en deltävling.

Tät medaljstrid

Inför de tre avslutande tävlingarna ser medaljstriden intensiv ut. Tai Woffinden och Emil Sajfutdinov gör i första hand upp om guldet beroende på i vilken grad ryssen kan köra efter sin senaste skada.. Han kan inte köra i Krsko.

Kampen om bronset står just nu mellan Jaroslaw Hampel, Nicki Pedersen, Niels-Kristian Iversen och Greg Hancock.

Efter lördagens deltävling i Krsko återstår Stockholm och Torun innan GP-säsongen är över.

Ställning GP speedway 2013

1) Tai Woffinden 134p
2) Emil Sajfutdinov 117p
3) Jaroslaw Hampel 112p
4 Nicki Pedersen 108p
5 Niels-Kristian Iversen 101p
6 Greg Hancock 98p
7 Matej Zagar 92p
8 Tomasz Gollob 89p
--------------------------
9 Chris Holder 82p
10 Darcy Ward 78p
11 Fredrik Lindgren 73p
12 Krzysztof Kasprzak 70p
13 Martin Vaculik 56p
14 Andreas Jonsson 49p
15 Antonio Lindbäck 42p

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".