Foto: Tobias Sandblad/Sveriges Radio.
Kalmar län

Nya grupper i kyrkovalet

1:51 min

I kyrkovalet nästa helg finns flera nya namn att hålla reda på. Flera nya grupper utan någon koppling alls till de politiska partierna har dykt upp genom åren. Samtidigt står det klart att flera av de traditionella partierna har kvar en fot i kyrkovalet även om banden med moderpartiet har klipps av i flera fall.

Senaste expemplet på en ny gruppering i kyrkovalet är Vägen där Rita Fröberg som tidigare varit aktiv kyrkopolitiker för Moderaterna står högt på valsedlarna i Växjö Stift.

Hon ser en fördel av att inte vara bundna vid något partis program utan numera ingå i en grupp som är helt fria att ta fram sitt program.

– Vi är fria från vad man tycker och tänker i moderaternas partiprogram utan nu är det vi själva som får bygga framtidens kyrka.

Förändring

För ett antal år sen såg i princip alla valsedlar till kyrkovalet ungefär likadana ut som till dom allmänna valen till riksdag, landsting och kommun. Det var de traditionella politiska partierna som satte upp listor också till kyrkovalet, men med åren har utbudet växt.

Vägen som är nya för i år är bara en av dom nya grupperingar som finns, en annan är Öppen Kyrka som började i Västsverige och nu ställer upp i också Växjö Stift bland annat.

POSK - politiskt obundna i Svenska Kyrkan - var en av de första alternativen  som nu alltså blivit fler.

– Det är väl egentligen bra, säger Marianne Slattegård från POSK.

Fler nya namn

Samtidigt står det klart att flera av dom traditionella partierna har kvar en fot i kyrkovalet - även om banden med moderpartiet har klipps av i flera fall.

Så här säger vänsterpartisten Birgitta Axelsson Edström från Vänstern i Svenska Kyrkan om kopplingen till Vänsterpartiet.

– Det finns ingen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista