Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio.
Löttorp/Kalmar

Flera dagars paus i mordrättegången

Under torsdagen pressades den mordmisstänkte 55-åringen av åklagare och målsägandebiträde. 55-åringen står åtalad för dubbelmordet på ett par i Flakeböle på norra Öland. Han håller fast vid sin version, att han och paret kommit väl överens och att han inte kände till något om några eventuella pengar eller kassaskåp. Rättegången fortsätter på tisdag.

Under alla de tre rättegångsdagarna har intresset från allmänheten varit stort.

Salen har varit fullsatt vid flera tillfällen, men under torsdagen kulminerade intresset när den 55-årige mannen skulle förhöras i rätten. Då räckte stolarna inte till. Flera åhörare fick lämna salen utan att ha fått en plats. Många av dem hade rest långt, från norra Öland, för att följa rättegången.

Avstängd mobil

Åklagaren hade många frågor om 55-åringens färd, kors och tvärs över norra Öland, under det datum i december förra året som polis och åklagare hävdar är dagen för mordet.

55-åringen berättade att han varit i Kolstad utanför Borgholm, men att hans mobil hade stängt av sig själv. Det finns därför ingen bekräftelse på att det är sant.

Skämdes för att åka hem

Det tog lång tid innan 55-åringen kom hem den aktuella kvällen. Först vid 19-tiden ska han enligt mobiltelefonens signaler till telemasterna i området ha varit hemma.

– Jag skämdes så för att åka hem, förklarade 55-åringen i rätten i går.

Han hävdar att han inte ville möta sin fru med beskedet om att han inte fått tillbaka några pengar på skatten. Det var pengar som familjen väntat på.

Bristfällig vapenvård

Försvarsadvokaten hade också frågor till mannen. Han frågade bland annat om hur 55-åringen skött sina vapen. Enligt mannen var hans vård av vapnen bristfällig. De var smutsiga. Enligt försvaret kan detta tyda på att blodfläckarna på vapnet, som är åklagarens viktigaste bevis, har suttit där länge.

På tisdag i nästa vecka fortsätter processen i tingsrätten. Då inleds de omfattande förhör med över 70 vittnen som är kallade till domstolen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".