Rörvik Timber i Tvärsskog. Foto Elin Ternander/Sveriges Radio.
Nybro

Sågen i Tvärskog räddad året ut

1:26 min

Sågverket i Tvärskog lever vidare, åtminstone fram till årsskiftet.
De 30-talet anställda fick det lugnande beskedet en dag innan uppsägningstiden gick ut.
Bättre lönsamhet och en etableringen av ett dotterbolag i Ryssland som ska ge billigare råvaror är två bidragande orsaker till att produktionen fortsätter på sågverket.

– Det känns väldigt skönt idag. Det känns som att våra ägare tycker att vi gör ett bra jobb. Att dom tror på det vi gör, säger Fredrik Danielsson som varit anställd på företaget i 17 år.

Dålig lönsamhet

Rörvik Timbers sågverk i Tvärskog har kämpat länge med dålig lönsamhet och i våras bestämde koncernledningen att lägga företaget på is för att reda ut om det fanns någon chans att överleva. De anställda, 32 stycken, varslades om uppsägning.

Nytt beslut vid årsskiftet

Under de senaste sex månaderna har företaget etablerat av ett inköpsbolag i Ryssland som förhoppningsvis  kommer ge billigare råvaror.
Vid årsskiftet kommer ledningen på företaget ta ett nytt beslut om sågverkets framtid. Företagets vd, Thomas Gustavsson är ändå hoppfull.

– marknaden går åt rätt håll och vi har börjat höja priserna på våra varor. Om detta fortsätter i rätt riktning, ger det oss lite bättre förutsättningar för det beslut som ska tas för Tvärskog när vi kommer fram till årsskiftet, säger Thomas Gustavsson, vd på Rörvik Timber i Tvärskog.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista