Foto: Sigrid Edsenius/Sveriges Radio.
Kalmar län

Landsbygdsministern räknar med varg i Småland i framtiden

1:20 min

– Det går inte att utesluta att vi också i framtiden, nu och då, kommer ha varg i Småland, det säger Landsbygdsminister Eskil Erlandsson till P4 Kalmar. Samtidigt ställer han sig positiv till jakt på varg i Sverige i syfte att minimera risken för framtida vargattacker på tamboskap.

Enligt Länstyrelsen Kalmar län har det funnits minst tre vargar i småland under sommaren. I Kalmar län har har ett 30-tal får dödats av varg under perioden. 

"Är inte möjligt med lagstiftning"

Enligt Landsbygdsminister Eskil Erlandsson går det inte att utesluta att fler vargar kommer röra sig genom Småland i framtiden.

– Att geografiskt avgränsa var en viss typ av vilt ska finnas, det är inte möjligt med lagstiftning eller annat, säger Landsbygdsminister Eskil Erlandsson.

Positiv till jakt

När det gäller tamboskap så menar Eskil Erlandsson att det är dags att förvalta vargstammen för att minska risken för fler vargattacker.

– Det normala förvaltningssättet som vi har för älgar, eller rådjur, eller hjortar, eller vildsvin, det är ju jakt.

Så mer jakt på vargar?

– Nu har vi ju som jag bedömer det en kommit upp till vad vi kallar för gynnsam bevarandestatus. Det vill säga, vi har så mycket vargar i vårt land att det finns utrymme för en förvaltning, säger Eskil Erlandsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista