Göran Hägglund passade på att umgås med barnen på förskolan Flora. Foto: Elin Ternander
Nybro

Förskolan högsta prioritet när Hägglund besökte Nybro

1:35 min

Höjd maxtaxa för att minska barngrupperna i förskolan - det var huvudfrågan när Göran Hägglund under fredagen besökte Nybro. Han stannade till på förskolan Flora i Nybro, ett av flera besök han kommer att göra för att få en så bra bild som möjligt av hur läget är på landets förskolor idag.

Höstens budgetförhandlingar närmar sig och en viktig fråga för Kristdemokraterna är höjd maxtaxa för att kunna minska barngrupperna i förskolan. 

– Det är jätteviktigt att vi har förskolor som har en bra kvalitet, och vi vet att i många sammanhang där barngrupperna blir för stora så blir det lite stimmigt, det blir en dålig arbetsmiljö för barnen och det blir svårt för personalen att hinna ge varje enskilt barn den omsorg som det barnet behöver, säger Göran Hägglund.

Enligt Hägglund så vill Kristdemokraterna därför ge kommunerna möjlighet att höja maxtaxan med hundra kronor för första barnet, 67 kronor för andra barnet och 33 kronor för det tredje barnet, vilket tillsammans skulle innebära 1,4 miljarder kronor till att minska barngrupperna.

– Vår idé är att föräldrarna får skjuta till lite mer, att kommunen skjuter till lite mer och att också staten gör en insats. Då skulle vi kunna få tillräckligt mycket pengar för att det skulle märkas i praktiken.

Hägglund säger att det finns en allt större oro bland barnens föräldrar över de stora grupperna, och han tror därför att många föräldrar skulle vara beredda att betala lite mer för att ge sina barn en bättre miljö på förskolan.

En av de som dagligen möter de stora barngrupperna är Ann-Marie Karlsson som är förskolelärare på förskolan Flora. Hon tycker att jobbet har blivit allt stressigare de senaste åren, dels på grund av betydligt mer dokumentation och pappersarbete som ska klaras av på samma tid och resurser som tidigare, men främst på grund av de växande barngrupperna.

– Man känner att man inte alltid räcker till. Alla har olika behov och behöver bli sedda och utvecklas i sin takt, och det är inte alltid att man känner att man räcker till för det.

Ann-Marie Karlsson vittnar om en allt stressigare miljö för såväl barn som personal, och hon tror att minskade barngrupper är nödvändigt för att kunna ändra på det.

Än så länge står Kristdemokraterna enligt Göran Hägglund ensamma i frågan om att vilja minska barngrupperna, men han hoppas att de ska kunna övertyga de andra allianspartierna om att stödja förslaget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista