Josefine Walterlind från Kalmar brukshundsklubb är en av arrangörerna.
Kalmar

Kalmar anordnar Sveriges största agilitytävling för hundar

1:02 min

Nästa sommar kommer Sveriges största agilitytävling någonsin att avgöras på Fredriksskans i Kalmar. Under fyra dagar kommer tusentals hundar tävla i hinderbanor, där de ska ta sig i mål så fort och felfritt som möjligt. Kalmar brukshundsklubb är arrangör med hjälp av Destination Kalmar. Totalt beräknas tävlingen omsätta mellan sex och sju miljoner kronor.

Under fredagen visade arrangörerna tillsammans med ett stort gäng hundar med ägare upp sig på Fredriksskans och berättade om den kommande stortävlingen.

– Nästa sommar kommer ni få se massvis med härlig agility, med många människor och hundar på plats. Det kommer bli en riktig upplevelse, berättar tävlingsgeneral Ida Gerhardsson från Kalmar brukshundsklubb.

Unik prissumma

Agility tävlas i tre olika klasser utifrån hundens mankhöjd. Vinnarna från de tre första dagarna har chansen att kvala till Guldfinalen på söndagen. Där utdelas vinnarna från varje klass en unik prissumma på 10 000 kronor.

Stöttar ekonomiskt

Destination Kalmar stöttar brukshundsklubben ekonomiskt för att göra tävlingen möjlig. Det handlar om bland annat 75 000 kronor och gratis hyra för Fredriksskans. Johan Göransson på Destination Kalmar ser fram mot tävlingen.

­­– Det är svårt för oss utanför den här sporten att förstå hur stort det kommer att bli. Men det kommer garanterat märkas då vi räknar slå rekord i antalet husbilar och husvagnar under samma helg i Kalmar, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista