1 av 2
Karin Kajander med sonen Frank. Foto: Lena Gustavsson/ Sveriges Radio
2 av 2
Kira Kersting, överläkare på kvinnokliniken i Växjö. Foto: Lena Gustavsson/ Sveriges Radio
Kalmar län

Många gravida vill kolla sin mage

Det är populärt att göra ett så kallat kub-test bland länets gravida kvinnor. Enligt statistik från landstinget gör 65 procent av de gravida kvinnorna testet. Syftet är att se om det finns en risk att fostret har någon form av kromosomavvikelse, som exempelvis Downs syndrom.

– I och med att man kan se lite på det här testet så tyckte vi att det kändes bra att veta. Det är ju Downs syndrom egentligen, men även om det skulle vara någon grav missbildning så kändes det bra att veta innan man ställer in sig för mycket på att få barn, säger Karin Kajander en av de smålänningar som valt att göra ett kub-test.

Riskfri undersökning

Ett kub-test är en kombination av ultraljud och blodprov och det visar om det finns en risk för att fostret har en kromosomavvikelse. Till skillnad från fostervattenprov ska kub-testet vara riskfritt.

– Jag tror att det är fler och fler som är intresserade av att få veta mer om graviditeten, att minimera riskerna att barnet är sjukt eller kan vara sjukt. Man kan till stor del undvika ett fostervattenprov för att få mer information, och jag tror att det är därför det är väldigt populärt, säger Kira Kersting, överläkare på kvinnokliniken i Växjö..

I Östergötland är det 79 procent av de gravida som väljer att göra ett kubtest, i Kronoberg 70 procent, och i Kalmar och  Jönköping 65 procent. I Kalmar län är det mest populärt i norra länsdelarna. Där är siffran 69 procent, i södra Kalmar län är siffran 62 procent.

En del avbryter graviditeten

Av de som gör testet är det mellan tre och fyra procent som får beskedet att det är en stor risk för att deras foster har någon form av kromosomavvikelse. Drygt hälften av dem går vidare med ett fostervattenprov som ger ett definitivt svar och många av de som fått avvikelser bekräftat i båda testen väljer att avbryta graviditeten.

Men 25-åriga Johanna, som nyligen fick beskedet att bäbisen i hennes mage kan ha exempelvis Downs syndrom, valde att inte göra ett andra test.

– Om det är så att det är ett barn med Downs syndrom så är det, och då älskar jag det barnet för det, så det gör ingen skillnad, säger hon.

Lena Gustavsson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista