1 av 4
Räddningstjänsten jobbar vid olycksplatsen i Lilla Möckelhult. Foto: Adam Ihse/Scanpix.
2 av 4
Olyckan inträffade mellan Oskarshamn och Berga. Foto: Adam Ihse/Scanpix.
3 av 4
Flera poliser och personer från räddningstjänsten jobbade på olycksplatsen. Foto: Adam Ihse/Scanpix.
4 av 4
Bilen gled ett trettiotal meter från övergången. Foto: Adam Ihse/Scanpix.
Oskarshamn

Efter dödsolyckan - nu ställs krav på bättre säkerhet

Räddningstjänsten om dödsolyckan
0:23 min

Två personer omkom i söndagsmorgonens olycka i Lilla Möckelhult mellan Oskarshamn och Berga. Det var en personbil som strax före klockan nio blev påkörd av ett tåg vid en obevakad järnvägsövergång. De båda döda, en man och en kvinna, åkte i personbilen. Anhöriga är nu underrättade enligt polisen, som nu ska utreda olyckan tillsammans med Trafikverket.

Två personer omkom i söndagsmorgonens olycka i Lilla Möckelhult mellan Oskarshamn och Berga. Det var en personbil som strax före klockan nio blev påkörd av ett tåg vid en obevakad järnvägsövergång. De båda döda, en man och en kvinna, åkte i personbilen. Anhöriga är nu underrättade enligt polisen.

– Det är en obevakad övergång, det var väldigt dimmigt. Bilen hamnade 30 meter från övergången och tåget fortsatte cirka 200 meter. Två personer färdades i bilen, bägge är avlidna. Tåget hade tre passagerare, en tågvärd och en lokförare. De fördes till Oskarshamns sjukhus, och vad jag förstår så är de fysiskt oskadade, säger Joakim Fagerström, räddningschef i beredskap i Oskarshamn.

Det blev ett flera timmar långt stopp i tågtrafiken efter olyckan. Vid 13-tiden på söndagen kunde trafiken återigen komma igång.

Trafikverket och polisen ska nu göra utredningar kring dödsolyckan.

Krav på bommar även vid mindre övergångar

Conny Nilsson i Möckhults vägsamfällighetsförening säger till P4 Kalmar att de har arbetat för att få till ljus eller bommar vid järnvägsövergången, för att det behövs också vid mindre övergångar, och han hoppas att det görs något nu när den här olyckan ska utredas.

Trafikverket svarar på kritiken om säkerheten

– Det finns 113 oövervakade plankorsningar i Kalmar län idag och även i framtiden får vi räkna med att väldigt många övergångar kommer att sakna både ljus och bommar.

Det säger Ing-Marie Westrin från Trafikverket med anledning av den tragiska olyckan i Möckhult i helgen där två personer omkom när deras bil kolliderade med ett tåg. Övergången där är helt obevakad och folk som bor i närheten har tidigare krävt att den skulle utrustas med signaler men fått nej på den begäran.

– Vår ambition är att allt fler obevakade övergångar ska utrustas med signaler men det är ett arbete som kommer att ta tid och som måste finansieras på lång sikt, säger Ing-Marie Westrin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".