55 % av länets villabränder startar i eldstaden. Foto: Pat Wellenbach/Scanpix.
Kalmar län

Eldstäder ligger bakom en majoritet av villabränderna

Det är i eldstäder som de flesta villabränderna i länet startar. Enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap startar 55 procent av bränderna i länet i just eldstaden. Det är den tredje högsta siffran för ett län i landet.

– Våra undersökningar visar att kunskapen är låg om att det är i eldstaden, inte ljuslyktan, som de allra flesta bränder uppstår. Och med rätt kunskap skulle många omfattande bränder aldrig uppstå, säger Peter Nord, handläggare för sotningsfrågor på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap i ett pressmeddelande. 

Av de 3 000 husbränder i landet som inträffar varje år kan 1 300 härledas till eldstaden.

Gotland, Dalarna och Kalmar har flest eldstadsbränder

Den nya statistiken är baserad på andelen eldstadsrelaterade bränder i småhus under åren 2008-2012. Allra störst andel har Gotlands län (65 %), följt av Dalarnas län (56 %) och Kalmar län (55 %). I hela landet är siffran 43 %.

– För att undvika bränder av den här typen är det viktigt att välja rätt utrustning utifrån det uppvärmningsbehov som finns, att installationen utförs rätt och att det eldas rätt, säger Björn Björkman på Brandskyddsföreningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".