Klipp från matchprogrammet 1996. Montage: Sveriges Radio.
Ishockey

IK Oskarshamn fyller 18

2:56 min

När ishockeyallsvenskan startar är det 18:e året i rad som IK Oskarshamn finns med i näst högsta serien. Trots att serien närmast under elitserien minskat från 40 lag till 14 sedan säsongen 1996/97 har Oskarshamn inte åkt ur någon gång. 

– Det är fantatiskt, framförallt att i en relativt liten kommun som Oskarshamn är, att hålla sig kvar på den nivån utan att åka ur säger sportchef Roger Jönsson.

Stjärnfyllt från start

När IK Oskarshamn gick upp i det som 1996 hette division 1 fanns stjärnor i laget som Jarmo Mäkitalo, Ronny Larsen och Peter Ekroth.

Michael Larsson som idag är assisterande träanre fanns också med bland spelarna. Han har nästan funnits i och kring laget under alla 18 åren och kan jämföra.

– Det är en jättestor skillnad. Då hade vi bra spelare men klubben har genomgått en jätteutveckling sedan dess och allt är mer proffsigt idag.

18 år i rad

Att IKO inte ramlat ner i seriesystemet någon gång på 18 år beror på en rad faktorer:

– Vi har värvat många bra spelare och så har vi haft både publik och sponsorer som stöd i vått och torrt vilket är jätteviktigt.

– Det har varit jättekul att vara med på den här resan och var man går i Oskarshamn pratas det ishockey säger Michael Larsson.

Statusen höjs

Statusen har gradvis höjts på nästa högsta hockeyserien som idag styrs av ett eget aktiebolag som heter HockeyAllsvenskan AB och Michael Larsson tror att IK Oskarshamn skall forsätta hänga med i utvecklingen:

– Allsvenskan blir tuffare varje år och alla lag som skall vara på övre halvan är gamla elitserielag men vi skall ge storklubbarna på näsan lovar Michael Larsson.

Lag i allsvenskan 2013/14

Malmö
Rögle
Karlskrona
Oskarshamn
Troja/Ljungby
Västerås
Djurgården
Södertälje
Almtuna
BIK Karlskoga
Mora
Timrå
Björklöven
Asplöven

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista