1 av 2
Ica i Ålem. Foto: Leif Johansson/Sveriges Radio
2 av 2
Coop Konsum i Ålem. Foto: Leif Johansson/Sveriges Radio
Mönsterås

Polisen jagar desperat matbutiksrånare

"Närvarande vid händelsen kände det nog väldigt hotfullt"
1:18 min

Polisen har ännu inte gripit någon för helgens rån mot tre mataffärer i Mönsteråstrakten. Det var under en halvtimme på lördagseftermiddagen som mataffärerna, två i Mönsterås och en i Ålem, rånades av en maskerad man. I åtminstone en av affärerna hotades personalen med vad som såg ut som en pistol.

– Det klart att det blir ju en hotfull stämning. Jag menar att det var ju en beväpnad man som sprang in i butiken. Alla som såg och var närvarande vid händelsen kände det nog väldigt hotfullt, säger Nicklas Johansson, driftchef på Coop i Mönsterås.

P4 Kalmar: Har ni gjort något för att hjälpa personalen efteråt?

– Ja givetvis. Vi samlade ju in all personal till ett morgonmöte igår (söndag), svarar Nicklas Johansson.

Polisen tror att det är samma maskerade rånare som slagit till mot alla tre affärer. Han fick inte med sig så mycket varor, utan mest lite tobak, lite lotter och lite pengar. Trots att han är maskerad hoppas polisen nu på att kunna få bilder på rånaren från alla de övervakningskameror som finns.

Enligt Ulf Karlsson vid polisen så är de tre snabba rånen ett tydligt tecken på att rånaren varit i akut behov av snabba pengar.

– Lite desperat vill jag nog påstå att det var. Inte jätteplanerat tror jag inte heller. En ensam person som går från till det ena än till det andra. Han har rätt mycket flax som kan göra det här på tre ställen utan att han hinner bli stoppad. Det här är nog ingen nybörjare utan han finns nog någonstans i våra papper sedan tidigare, säger Ulf Karlsson vid Kalmarpolisen.

P4 Kalmar: Hur farlig var rånaren för kunder och personal?

– Det vet man ju inte. Men i det här fallet så skulle jag kunna tänka mig att man åtminstone tar till våld om någon skulle hindra en. Sen går man förhoppningsvis inte hela linan ut och skadar personerna som jobbar där, svarar Ulf Karlsson.

Ålemsbor spekulerar om rånen

De tre affärer i Mönsteråstrakten som rånades under bara en halvtimme i lördags eftermiddag håller under måndagen återigen öppet som vanligt. Men för dem som bor i Mönsterås och i Ålem är inte allt som vanligt. Många pratar och funderar på det som hänt, och det finns mängder med spekulationer om vem eller vilka som ligger bakom rånen - och varför det hände.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".