Rasmus Djerf. Foto: Göran Svensson, IK Oskarshamn
Ishockey

Lång väg från juniorlag till A-lag i IK Oskarshamn

Att ta sig direkt från juniorlag till A-lag i en allsvensk klubb som IK Oskarshamn är svårt. Lösningen blir då att antingen spela vidare i juniorlaget hos någon elitserieklubb eller i något seniorlag i division 1 för att sedan ta sig till allsvenskan eller SHL. 

– Steget från juniorlag till vårt A-lag är stort idag säger IK Oskarshamns assisterande tränare Michael Larsson.

– Vi har flera unga spelare som spelar i division 1 med i Vimmerby och Västervik som vi följer noga.

Klubbyte lösningen

Att ta steget direkt från J20-laget in i A-truppen i ett allsvenskt lag som IK Oskarshamn är mycket ovanligt. I stället har flera av de spelare som fostrats i Oskarshamn sökt sig till juniorverksamheten hos elitserieklubbar som HV71 , Färjestad och Linköping.

Oscar Engsund och Rasmus Djerf är två exempel på unga spelare som efter tiden i Oskarshamn spelat i HV71:s juniorlag. De var båda med om att spela hem SM-guldet för juniorer i våras men nu känner de att allsvenskan blir ett lämpligt nästa steg att ta i karriären.

– Jag tog inte plats i HV:s A-lag och när Oskarshamn visade intresse så kändes det rätt att komma hem säger Oscar Engsund.

– Det är ett gott kvitto på vår klubb att två unga killar som Oscar och Rasmus vill tillbaka säger IK:s sportchef Roger Jönsson.

– För den som är 20 år och inte platsar i IK Oskarshamns A-lag i allsvenskan så tar inte karriären slut. Då är det vårt jobb att hjälpa dom att spela vidare i division 1 för att sedan kunna komma tillbaka hit säger Roger Jönsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista