Lena Svensson, Anneli Sandström och Camilla Svensson i Ankarsrum här med barnen Aina, Viggo, Teodor och David, vill se att barnhälsovården öppnar på orten igen. Foto: Johanna Lindblad Ahl
Ankarsrum

Protester mot nedläggning av BVC

Vissa får fyra mil enkel resa
1:44 min

Småbarnsföräldrar i södra delarna av Västerviks kommun är upprörda efter att Barnhälsovården stängdes i Ankarsrum för en vecka sedan. Istället måste nu alla i södra kommundelen åka till Familjecentralen i Västervik. Men det handlar inte om en besparing.

Lena Svensson är en av de föräldrar som blivit mest aktiv i protesterna mot att barnhälsovården försvunnit från orten.

– Det innebär att det tar stor del av vår dag, att vi måste åka så pass långt för ett tiominutersbesök, om det ens tar tio minuter att väga och mäta.

Landstingets tjänstemän som tagit beslutet motiverar nedläggningen med att man vill ge bättre service till föräldrarna genom att de istället åker till en Familjecentral där det även finns socialtjänst, psykologer, läkare och öppen förskola bland annat.

Kan tänka sig Västervik ibland

Föräldrarna P4 Kalmar träffar säger att de kan tänka sig att åka till Västervik för de andra delarna, men att bara väga och mäta sitt barn, något som sker ofta under barnets första år, vill man kunna göra på närmare håll, precis som tidigare.

– Jag har inget emot att åka till Västervik på läkarkontroller, så det är inte det att jag inte vill åka till Västervik. Men jag vill inte åka varje vecka bara för att någon annan bestämt att den här servicen tar vi bort.

De som bor ännu längre söderut, till exempel i Totebo, får fyra mil enkel resa till Västervik. Och Lena Svensson tror att en del föräldrar kommer välja bort besök på grund av det här, något som kan leda till att sjukdomar och missförhållanden kan missas.

Nu ska Lena Svensson försöka få ihop protestlistor och ringa ansvariga politiker och chefer inom landstinget. Målet är att få barnhälsovården i Ankarsrum att öppna igen. Precis som man lyckades med i Virserum för några år sedan.

Miljöpartist tror på föräldracentral

Något hopp om att tillbaka barnhälsovården till Ankarsrum finns inte säger Jessica Rydell, Miljöraritet. Hon menar att föräldracentralen istället kommer vara bra för både barnen och föräldrarna i Ankarsrum trots deras motstånd mot resandet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".