Kyrkovalet 2013 äger rum på söndag den 15 september. Foto Tobias Sandblad SR
Kyrkovalet

Borgerligt alternativ ersätter M

1:22 min

Inför det här kyrkovalet har även Moderaterna beslutat att de inte ska vara med i kyrkopolitiken. Samtidigt har en ny grupp dykt upp som i praktiken fyller Moderaternas tomrum. Det heter Borgerligt alternativ och det låter ju som att det skulle ersätta även andra borgerliga partier i kyrkan, men så är det inte.

– Vi vill ju skapa tradition och trygghet, vill att kyrkan ska vara ett ställe som det ska vara lika bekvämt att gå till som att handla mat, säger Agneta Nordlund-Gson, som står på valsedlarna för Borgerligt Alternativ i Växjö Stift.

Vid sidan om traditionen nämns också bland annat kulturarvet och musiken och byggnaderna i Borgerligt alternativs valmanifest.

Borgerligt alternativ är en nybildad grupp som ersätter Moderaterna som på riksnivå beslöt att partiet inte längre ska finns i kyrkopolitiken. Gruppen säger sig välkomna även andra än de som sympatiserade med Moderaternas tankar kring kyrkan; just namnet öppnar ju också för en möjlighet att även kyrkobesökare från andra borgerliga partier skulle kunna känna sig hemma.

Men samtidigt finns ju Centerpartiet kvar och det finns också alternativ som har sina rötter i Folkpartiet och Kristdemokraterna i kyrkovalet.

Hade ni hellre sett att alla med borgerliga preferenser istället ingått i Borgerligt alternativ? frågar P4 Kalmar Agneta Nordlund-G-son.

– Det hade ju inte varit fel, men vi har ju lite olika syn på hur kyrkan ska arbeta och vad vi vill.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista