Arkivfoto: Simon Leijnse/Sveriges Radio
Kyrkovalet 2013

Ny glesbygdsgrupp i stiftsvalet

1:30 min

På senare år har det dykt upp grupper i kyrkovalet som driver frågor som ligger nära de som bor i glesbygdsförsamlingarna där det kanske till exempel inte är självklart med en gudstjänst varje söndag. Kyrkor på Landsbygd i Linköpings stift tar i år klivet till att också kandidera till stiftsfullmäktige och tror att frågorna de driver är aktuella på många håll egentligen.

– Att lyfta fram landsbygdsfrågorna, vi vill bedriva en ortsankyten verksamhet, säger Stig-Olof Ericsson som verkar i en församling utanför Norrköping som ingår i det nya stora pastoratet Norrköping och därmed riskerar att hamna ännu mer i periferin, än de redan är då de ingår i en stor församling bestående av flera mindre som tidigare var självständiga.

De ser även en risk för att gudstjänsterna i den lokala församlingen blir lidande på sikt och gruppen driver frågan om en gudstjänst varje söndag i deras närhet.

Kyrkor på landsbygd i Linköpings stift ställer för första gången upp i stiftsfullmäktige i år i Linköpings stift och har än så bara en valkampanj i Norrköpingsområdet, men de frågor de tar upp, är egentligen sådan som finns i glesbygdsföramlingar även på andra håll i såväl Linköpings som andra stift tror Stig-Olof Ericsson.

– Det tror jag är ganska allmänt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista