Foto: Karin Malmhav/Scanpix.
Borgholm/Mörbylånga

Öländska kor mest drabbade av salmonella

Mjölkkorna på Öland är mest drabbade av salmonella i hela landet - men det går rätt åt rätt håll. Numera finns Salmonella av typ Dublin i 15 procent av de undersökta gårdarna, vilket är en minskning med tio procentenheter sedan förra mätningen, som veterinärmedicinska anstalten gjorde 2009.

Resultaten från mätningen visar att det finns spår av salmonella hos tre procent av gårdarna i hela landet, men siffrorna varierar mycket mellan olika regioner. Generellt så minskar förekomsten av salmonella i Sverige.

Och det var just det man ville skaffa sig en uppfattning om i och med undersökningen - hur utbredd salmonella är bland svenska nötkreatur. Alltså inte att ta reda på vilka gårdar som var smittade.

Dock framgår det att Öland är den plats där mjölkkorna är mest drabbade av salmonella. Men siffrorna pekar ändå på att utvecklingen går åt rätt håll.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista