P-piller. Foto: Joni Söderström Winter / Sveriges Radio
Kalmar län

Nya regler om p-medel kan leda till fler oönskade graviditeter

Barnmorska tror det leder till fler aborter
1:04 min

I förra veckan kom nyheten att alla landsting i hela landet höjer åldersgränsen för subventionerade preventivmedel till 25 år. Men de regler som kom samtidigt ställer till det, menar barnmorskan Maud Ärlebrant i Västervik. Flera P-medel som tidigare varit subventionerade har nämligen plockats bort och kostar nu pengar att använda.

Maud Ärlebrant är rädd att de nya reglerna kommer att få konsekvenser.

– Att många inte har råd med det preventivmedel som de skulle må bra av. Då vet vi vad det leder till. Man slutar ju inte ha sex för det.

P4 Kalmar: Menar du att det blir fler barn?

– Kanske, eller fler oönskade graviditeter, det är det vi är rädda för.

Tidigare var alla P-medel subventionerade här i länet. Men nu ska det ska likadant i hela landet. För dem som bor här i länet innebär det till exempel att minipillren fallit bort.

Det får konsekvenser då många, som av medicinska skäl inte kan använda de P-piller som är subventionerade, hamnar i en valsituation.

Valet för dem är att sluta med p-medel, betala hela årskostnaden själva eller att välja hormonspiral eller p-stav - men det är ett stort steg att ta.

Maud Ärelbrant är rädd för att det här kommer innebära att många slutar med p-medel och att vi får fler oönskade graviditeter.

– Landstinget får ju en högre kostnad om det skulle öka i aborter. Det hoppas jag sannerligen inte att det gör, men vi är ängsliga för det här.

"Oron är obefogad"

Den oro som kommit fram om att många kommer att sluta med p-medel när reglerna för vilka medel som subventioneras ändras är obefogad. Det säger sjukvårdslandstingsrådet Lena Segerberg (S). Enligt henne ska de som inte klarar av de godkända medlen inte behöva komma i kläm - utan kan fortsätta äta de medel de har idag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".