Leif Jennerkvist, på presskonferensen angående mordet på Anna Lindh, 13 sep 2003. Foto: Scanpix
Eftermiddag i P4

Spaningsledaren om Anna Lindh - tio år efter att hon mördades

3:14 min

Den 10 september för tio år sedan mördades Sveriges dåvarande utrikesminister Anna Lindh på varuhuset NK i Stockholm. En person som hördes och syntes mycket i media under spaningarna efter mördaren blev Västervikssonen Leif Jennerkvist - som var spaningsledare.

Efter attacken mot Anna Lindh på varuhuset NK följde en dramatisk och oviss vaka. Hela Sverige tog del av rapporteringen i radio och TV, och också beskedet om utrikesministerns död morgonen därpå. Sverige hade för andra gången drabbats av att en av de ledande politikerna i landet fått sätta livet till.

Polisens spaningar efter Anna Lindhs mördare blev framgångsrika. Mördaren visade sig vara Mijailo Mijailovic, som senare blev dömd till livstids fängelse av Högsta domstolen.

En nationell superkändis under spaningarna efter mördaren blev Västervikssonen Leif Jennerkvist, som var spaningsledare. Jennerkvist är numera länspolismästare i Västmanland.

I Eftermiddag i P4 berättade han om sina erfarenheter från fallet, och vad han nu har för relation till det som hände för 10 år sedan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista