Kyrkovalet 2013

SD vinnare - när övriga partier inte satsar på kyrkovalet

1:36 min

Inför söndagens kyrkoval är Sverigedemokraterna det politiska parti som ger störst utrymme åt kyrkovalet på sin hemsida. Centerpartiet och Socialdemokraterna är betydligt mer sparsamma. Övriga partier har helt lämnat kyrkopolitiken och ersatts av grupper som inte har samma plattform.

Därmed ger partierna indirekt större utrymme för Sverigedemokraterna i ett val där det låga valdeltagandet gör att varje röst betyder mer än i de allmänna valen.

Marita Bengtsson är kandidat i Växjö stift för gruppen Miljöpartister i Svenska Kyrkan.

– Nu när du säger det så blir jag ännu mer orolig för hur det ska gå på söndag för det är en uppenbar risk att vi inte gör oss tillräckligt hörda i det, säger hon till P4 Kalmar.

På senare år har allt fler partier anslutit sig till synen att Svenska Kyrkan ska drivas av de som verkar i den, och att de politiska partierna inte har där att göra.

Nya, helt opolitiska grupper, har dykt upp och politiska partier har ersatts av föreningar som har liknande värderingar om samhället som partiet - men i övrigt står på egna ben. (senaste exemplet är Borgerligt Alternativ som i det här valet ersätter Moderaterna)

Men det betyder samtidigt att de politiska partier som väljer att vara kvar har större möjlighet att mobilisera sina väljargrupper i kyrkovalet om de vill. Den som lyckas har också ovanligt stor möjligt att få inflytande och vinna mandat då varje röst är så mycket värd - bara drygt 10 procent av Svenska kyrkans medlemmar väntas nämligen rösta.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmy Åkesson säger själv i en valfilm på partiets hemsida att Sverigedemokraterna behöver ett bra valresultat i kyrkovalet inför det supervalår som Sverige har framför sig nästa år.

Leif Gustavsson, kandiderar för Sverigedemokraterna på Växjö Stifts lista i kyrkovalet, och han håller med sin partiledare.

– Det kan ju givetvis inte vara negativt om det går bra i kyrkovalet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista