Byggnaden med reaktor O3. Arkivfoto: Nick Näslund/Sveriges Radio
Oskarshamn

Ännu ett misslyckat försök att starta O3:an

1:45 min

Det går tungt för OKG. Alla tre reaktorerna står stilla efter att man återigen har misslyckats med en omstart av kärnkraftverkets reaktor 3 på OKG i Oskarshamn.

Tanken var att O3:an skulle ha normal kapacitet på onsdagsmorgonen, men så blir det alltså inte. Och vd:n på OKG, Johan Svenningsson, vågar inte säga när reaktorn kan startas igen.

– I dagsläget kan jag inte det, vi måste veta vad som gjorde att vi fick de här avvikelserna. När vi vet det kommer vi att kommunicera ut till marknaden när vi bedömer att vi kan vara tillbaka på nätet.

Stillastående reaktorer

Det är en tung period för OKG. Alla tre reaktorer står stilla. Reaktor tre står fortfarande still efter flera misslyckade försök att starta upp och få ut el på nätet. Varje gång har man fått avbryta på grund av problem eller fel som uppstått

Reaktor ett står stilla sedan länge. Senaste beskedet är att Strålsäkerhetsmyndigheten i slutet av den här veckan ska fatta beslut om reaktorn kan startas upp igen.

Och så finns reaktor två som står stilla på grund av normalt underhåll.

Stillestånden gör också att kritik riktas mot OKG.

Tidningen Ny teknik rankar till exempel O-ettan som världens sämsta kokvattenreaktor, på grund av alla stillestånd.

Men det stoppar inte där, samtidigt kommer propåer från Socialdemokraterna att man överger sin kärnkraftsvänliga linje och vill se en avveckling, om än oklart när.

Försöken fortsätter

Men trots stillastående reaktorer, kritik och osäkerhet om framtiden har OKG inga planer på att ge upp någon av sina reaktorer, utan man fortsätter försöken att få igång elprodukton och att få tillförlitliga reaktorer i Oskarshamn.

– Behovet av att producera baskraft för Sverige för att säkerställa att vi har en kontinuerlig elförsörjning är väldigt viktig. Där ser vi att kärnkraften har en väldigt viktig roll att spela

Så du känner ingen motvind?

– Det är klart att problemen vi har är en motvind. Vi måste komma tillbaka till stabil drift. Men tittar man på kärnkraften i sig bedömer vi att det är väldigt viktig baskraftförsörjning för Sverige

...och O1 är "världens sämsta" reaktor

O1 och O2, O1 närmast i bild. Foto:Nick Näslund/SR

#text=5642704#Felen har avlöst varandra och förmågan att producera el har de senaste 20 åren legat kring 50 procent, enligt tidningen Ny Teknik.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista