Riksdagsledamoten Lena Hallengren berättar om upplevelserna vid mordet på Anna Lindh. Foto: Anette Eriksson/Sveriges Radio.
P4 Morgon

Lena Hallengren minns mordet på Anna Lindh

"Någonting som berörde hela landet"
8:30 min

Det är nu tio år sedan dåvarande utrikesministern Anna Lindh avled efter att hon knivhuggits i magen inne på varuhuset NK i Stockholm. Den socialdemokratiska riksdagsledamoten Lena Hallengren från Kalmar, då biträdande utbildningsminister, berättar att hon kallades till ett möte med statsministern tidigt på morgonen.

– På morgonen blev jag uppmanad att åka statsrådsbil, jag bodde i Huddinge då, till Rosenbad där ett regeringssammanträde skulle vara, och att gå in bakvägen. När jag kom dit var det Lars Danielsson, Göran Perssons statssekreterare, som berättade att Anna inte överlevt natten, berättar Lena Hallengren.

Hur var stämningen i rummet?

– Ja, det kan ni nog bara ana. Det var inte ett rum eftersom sammanträdet ännu inte börjat. Det var en lång korridor med massor av rum. Man satt på varandras rum, några tog en kaffe. Sen skulle det vara ett regeringssammanträde, men det var bara att hantera det som skulle göras. Göran Persson berättade att han skulle ha en presskonferens och lite av vad han skulle säga, berättar Lena Hallengren.

Göran Person visade tydligt på presskonferensen hur berörd han var av det som hänt. Hur var han inför er i regeringen?

– Han var förstås berörd då också, det var ju alla. Det var ju en kombination av en vän och en kollega. Men också någonting som berörde hela landet, så det klart att det tog på alla, säger Lena Hallengren.

Kommer den bilden från den morgonen någonsin försvinna från din näthinna?

– Nej det tror jag inte, svarar Lena Hallengren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".