Leif Gustavsson är en av Sverigedemokraternas företrädare i Växjö Stift. Foto Tobias Sandblad Sveriges Radio
Kyrkovalet 2013

Invandringen fråga för Sverigedemokraterna i kyrkovalet

1:46 min

När SD går till val i kyrkovalet i Växjö Stift så lyfts traditionen och historien fram, men av de sex områden som partiet tar upp på sin hemsida har hälften koppling till invandringsfrågan. "Upphör med kyrkans stöd till massinvandringen", står det till exempel och enligt partiledaren behöver SD ett bra valresultat i kyrkovalet inför de allmänna valen nästa år.

– Vi anser att det är viktigt att slå vakt om den historiska värdegrunden som varit vägledande i generationer i vårt land, vår västerländska civilisation bygger på det kristna arvet, bibeln och de 10 budorden är grunden, och vi anser att ett samhälle är fattigt utan gemensam kultur och etiska riktlinjer, säger Leif Gustavsson, en av de som företräder Sverigedemokraterna i Växjö Stift.

Kyrkan är inte bara en angelägenhet för de troende menar Sverigedemokraterna, som satsar på kyrkovalet, och t ex ger mer utrymme på sin hemsida jämfört med de andra politiska partier som fortfarande ställer upp.

När Sverigedemokraterna på hemsidan lyfter fram sex områden som beskriver vad de vill i kyrkovalet så har hälften koppling till profilfrågan invandringen. "Upphör med kyrkans stöd till massinvandringen", "Använd inte kyrkans resurser till illegala invandrare" och "Upphör med stödet till islamiseringen av det svenska samhället".

Medan de flesta partier inte ser någon koppling mellan kyrkovalet och de allmänna valen nästa år så har Sverigdemokraternas partiledare Jimmy Åkesson sagt att Sverigedemokraterna behöver ett bra valresultat i kyrkovalet inför det det supervalår som Sverige har framför sig.

– Det kan ju givetvis inte vara negativt om det går bra i kyrkovalet, säger Leif Gustavsson.

Ska inte kyrkopolitiken och den vanliga politiken vara åtskilda?

– Ja, egentligen ska det vara så men det är intimt sammanbundet med vår historiska värdegrund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista