Illustration: Nick Näslund/Sveriges Radio.
Kalmar län

Lärarkris väntar vid horisonten

Skolan står för en ny lärarkris. De närmaste tio åren kommer mängder med lärare att gå i pension, samtidigt som intresset att bli lärare minskar. I Västerviks kommun försvinner var tredje lärare de kommande tio åren. Än värre ser det ut på till exempel Öland.

Fredrik Bladh från Lärarförbundet i Nybro säger att läget är besvärligt:

– Det är alarmerande. Om vi inte får ut utbildade lärare kommer det att drabba andra yrken så småningom. Vem ska utbilda en ny sjuksköterska, polis och så vidare?

Det finns några stora problem som ställer till det för skolorna. Färre väljer att utbilda sig till lärare. Många som ändå går lärarutbildningen ger snabbt upp sin karriär. 16 procent av dem som är färdigutbildade hoppar av jobbet. Orsakerna är främst dålig lån och dålig arbetsmiljö. Det ställer till med problem när det är 50-talsiternas tur att gå i pension.

Något måste göras för att locka fler till läraryrket, menar Fredrik Bladh:

– Det är många som kan tänka sig att bli lärare, men man väljer inte det. Där måste det hända något, då är lön en sådan sak och så är det den psykosociala miljön, att den blir bättre.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista