Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio.
Kyrkovalet 2013

SPI försvarar kyrkopolitikernas arvoden

1:38 min

Seniorpartiet (SPI) är med i kyrkovalen för att garantera att även de äldre blir representerade i de olika beslutande organen. Samtidigt markerar de att ersättningen till kyrkopolitikerna bör vara kvar.

– Det är viktigt att vi äldre är representerade, för vi har ju en lång livserfarenhet som inte de yngre har, säger Stig Karlsson som är företrädare från Linköpings Stift för SPI, som i kyrkovalssammanhang står för Seniorpartiet.

Jag frågar honom om det inte är bristen på unga i kyrkan som är utmaningen för kyrkan.

– Är det nu många äldre som går där så bör de ju vara representerade, svarar Stig Karlsson.

I de allmänna valen står SPI för Sveriges Pensionärers Intresseparti men i kyrkovalen kallar de sig alltså för Seniorpartiet.

Det är de äldres inflytande som står i fokus också i kyrkovalet för dem och Stig Karlsson lyfter också frågan om ersättningen till de som är med som kyrkopolitiker. Han vänder sig emot de partier som föreslagit att ersättningarna ska tas bort.

– Även om det bara är 200 kronor tror jag det skulle minska intresset, säger Stig Karlsson.

Han tror att pengarna har en symbolisk betydelse, och togs ersättningen bort finns risk att bara några få skulle komma på sammanträdena och demokratin skulle sättas ur spel.

– Nu är det väldigt demokratiskt, det är bra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista