Kyrkovalet 2013

Drar nytta av socialliberalismen

1:37 min

Nomineringsgruppen FISK, Fria liberaler i Svenska Kyrkan kommer ursprungligen från Folkpartiet som historiskt hållit den socialliberala fanan högt, något som också går igen i FISK:s valmanifest. De stödjer även förslaget om att församlingstillhörigheten inte ska avgöras av var man bor.

– Vi bor på olika ställen, jobbar på olika ställen och kanske har tillhört en församling sedan barnsben och så måste man plötsligt lämna sin församling,s säger Gunillla Almesåker från Norrköping som företräder FISK i Linköpings stift.

Hon ser frågan om församlingstillhörigheten som en viktig valfråga. Idag är det i grunden platsen du är mantalsskriven på som avgör vilken församling du tillhör. Självklart kan du engagera dig och gå i kyrkan i vilken församling du vill, men när det t ex är dags för val som nu är det församlingen du råkar bo i som gäller.

Frågan har varit uppe i på nationella kyrkomötet tidigare där även andra grupper drivit frågan och lämnat in motioner.

– Jag skulle vilja att man kunde välja att vara kvar i sin församling, säger Gunilla Almesåker.

Nomineringsgruppen FISK, som kallar sig själv för FISKARNA, kommer ursprungligen från Folkpartiet som historiskt hållt den socialliberala fanan högt men numera inte är unika kring socialliberalismens tankar om staten ska garantera att alla har tillgång till rättigheter som utbildning och sjukvård för att en marknadsekonomi ska fungera.

I kyrkovalet däremot utnyttjar FISK sina rötter och använder det historiska begreppet när de talar om den socialliberala människosyn de står för.

-– Är man medlem i en kyrka ha man också ett ansvar för de som inte har det så bra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista