Varberg

17-åring knöts till våldtäkter genom DNA

0:40 min

DNA-prov från ett bilinbrott i Vimmerby i somras har lett till att en 17-åring kopplats till två grova våldtäkter förra året. Pojken häktades på onsdagen vid Varbergs tingsrätt på sannolika skäl misstänkt för våldtäkterna. Det var under två dygn i juli i fjol som två kvinnor utsattes för övergreppen.

Våldtäkterna förra sommaren skedde inom loppet av ett dygn. Den ena ägde rum i Kungsbacka och den andra i Göteborg. 17-åringen knöts till brotten tack vare DNA-spår som han hade lämnat vid ett bilinbrott i Vimmerby.

– Det är första gången jag har varit med om att man topsar vid ett bilinbrott, och sen helt plötsligt är resultatet att man kan klara upp två grova våldtäkter, förklarar kommissarie Inger Ohlsson på Hallandspolisen.

Han greps för några dagar sedan i sitt hem i Skåne och kunde knytas till de två grova våldtäkterna som han alltså begick när han bara var 16 år gammal.

– Det är jättebra att patrullerna topsar så mycket som möjligt när man kommer till en brottsplats, för här bevisar det faktiskt när vi hittar två stycken grova brott, säger kommissarie Inger Ohlsson på Hallandspolisen.

P4: Vet man med hundra procents säkerhet att det är samma man?

– Ja, det kan man.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista