Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio.
Sverige

EU vill göra det billigare att surfa utomlands

Nu ska det bli billigare att ringa och surfa utomlands. EU-kommissionen föreslår att mobiloperatörernas roamingpriser ska begränsas kraftigt. Men de stora telekombolagen är oroliga.

Efter sega förhandlingar kom beskedet på onsdagen om att EU-kommissionen vill begränsa priserna från och med 1 juli nästa år. Operatörerna måste då erbjuda samma priser för samtal och mobil surfning i utlandet som de gör i abonnentens hemland.

Under en övergångsperiod fram till slutet av 2016 kan operatörerna klara sig med att erbjuda detta pris i större delen av EU-länderna, för att därefter i princip ha ett och samma pris i hela unionen. Andra delar i telekompaketet som kommissionen antagit är till exempel billigare utlandssamtal och lagligt stöd för ett öppet internet.

Lång bit kvar

EU-parlamentarikern Marita Ulvskog (S), är ledamot av industriutskottet.

– Det här som nu aviseras är jättebra, men det känns som om det är en lång bit kvar, säger hon till TT.

Ulvskog välkomnar bland annat att det inte kommer att kosta något att ta emot samtal.

De stora telekombolagen i Europa har varit oroade och varnat för stora inkomstbortfall.

– För industrin är det ganska tydligt nettonegativt, man blir av med en intäktsström samtidigt som konkurrensen skärps rent allmänt. Det är ganska negativt för industrin, säger Thomas Heath, telekomanalytiker vid Handelsbanken.

– Då har jag lite själv svårt att se hur detta ska förmå operatörerna att investera mer i nät som är ett annat mål som EU har, fortsätter han.

Hårda påtryckningar

Bo Andersson, chefsekonom vid Post- och telestyrelsen (PTS) har ännu inte läst förslaget.

– Men vi är positiva till kommissionens ambitioner att få ner roamingpriserna.

Han säger att de åtgärder som EU-kommission gjort de senaste åren har givit en avsedd effekt.

Nu väntar hårda påtryckningar från stora europeiska mobiloperatörer. Kommissionens förslag ska också förhandlas med EU-parlamentet innan det slutligt kan antas.

Svenska mobiloperatörer var på onsdagskvällen avvaktande till att kommentera förslaget. Ingen av de operatörer som TT sökte ville uttala sig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista