Personlighetstester på nätdejtingsajter håller inte vad de lovar enligt psykologen Mattias Lundberg. Foto: Ann-Sofie Ottosson/Sveriges Radio.
P4 Morgon

Dejtingsajternas tester håller inte vad de lovar

3:02 min

Psykolgen Mattias Lundberg är kritisk mot att många nätdejtingsajter marknadsför sig med vetenskapliga argument och olika tester som ska hjälpa dig hitta den perfekta partner.
"Det är väldigt svårt att matcha personer med tester" säger han.

Nätdejting börjar bli ett av de vanligaste sätten att träffa en livskamrat och det är inte helt lätt att veta vilken sajt som kommer att ge bäst resultat.

En del sajter tar betalt och marknadsför sig med att du kan göra tillförlitliga tester som på vetenskapliga grunder plockar fram rätt man eller kvinna.

Mattias Lundberg anser att det är falsk marknadsföring:

– Många tester matchar bara intressen eller åsikter mot varandra. Det har inget med personlighet att göra. Dessutom finns det väldigt lite som stöder att just detta verkligen är avgörande för att kunna ha en livslång relation. Säger man att man mäter personlighet, måste man verkligen göra det.

Risken finns att du efter ett test bara hittar någon som du kan prata med på de tre första dejterna, inte en livspartner.

– Förlita dig inte på testerna, hitta något i personernas profiler du gillar och när ni väl träffas se hur det stämmer med verkligheten och hur det känns. Det är ändå känslorna vi letar efter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista