Arkivfoto: Nick Näslund/Sveriges Radio.
Kalmar län

Hennes dotter kontaktades av pedofil via mobilen

5:58 min

Mobiltelefonen och olika appar har blivit en plats för sexbrottslingar att leta offer. De anväder appar som Kik, Whatsapp och Skype, enligt polisen. I Kalmar län drabbades en 13-årig flicka som uppmanades att fota sig själv. "Han uppgav sig för att vara fotograf" berättar 13-åringens mamma för P4 Kalmar.

– Min dotter förstod att det var något skumt så att hon kom till mig ganska snabbt, berättar Ida Curtsdotter som är mamma till 13-åringen. 

– Ganska snabbt ber den här personen om att hon ska ta nakenbilder och skicka till honom.

– Jag blev upprörd och ville få reda på vad den här personen var ute efter. Man har hört mycket om vad grooming är och hur det går till. Jag fortsatte faktiskt att hålla igång den här dialogen.

Varning spreds via Facebook

Samtalet blev lite mer aggresivt när "13-åringen", vars konto alltså tagits över av Ida Curtsdotter, inte ville ta bilder på sig själv. Därefter avslutades samtalet. I samband med chatten kontaktade Ida polisen.

– Sedan lade jag upp en status på Facebook där jag varnar föräldrar och barn om att det här pågår och att min dotter blev kontaktad. Den statusen har delats över 26 000 gånger.

Manipulerar bilder

Det finns flera sätt som pedofiler försöker hitta barn som de kan utnyttja via nätet. Ett vanligt tillvägagångssätt är att när de har fått kontakt försöker de förmå barnet att ta en bild på sig själv. Det kan vara en nakenbild eller en vanlig bild som sedan manipuleras så barnet ser naket ut.

Sedan kommer hoten om att lägga ut bilderna om inte barnet gör som gärningsmannen vill.

Viktigt med dialog

– Jag tycker att det är väldigt viktigt att man för en dialog med barn och ungdomar, säger Ida Curtsdotter.

– Jag har fått brev från ungdomar som skriver att de inte har vågat berätta för sina föräldrar "för då får jag aldrig mer använda Skype eller Kik". Så rädd kan man inte bli.

Ann-Sofie Ottosson

Ann-Sofie Ottosson. Foto: Malin Gustavsson

Reporter
ann-sofie.ottosson@.sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista