Rovdjurspropositionens siffror upprör

1:47 min

På torsdagen presenterade miljöminister Lena Ek regeringens rovdjursproposition. Där presenterades  intervallvärden för antalet rovdjur, däribland varg, som ska finnas i Sverige. Därmed går regeringen emot tidigare förslag om att antalet varg i Sverige ska bestämmas av myndigheter och forskare, och inte av politiker.

Den nya siffran för vargstammen hamnade på en intervall av 170 - 270 stycken i Sverige. Det anses alltså, av regeringen, leda till en "gynnsam  bevarandestatus" för vargen i Sverige.

I dag finns det cirka 350 vargar i Sverige. 

– Jag är oerhört besviken. Regeringen öppnar i värsta fall för en jakt på över 200 vargar i vinter. Det tar politiken tillbaka till ruta ett och raserar det sköra samförstånd som vargkommittén byggde upp, säger Mikael Karlsson ordförande för Naturskyddsföreningen.

Vargkommittén, regeringens enmansutredning om vargfrågan, har tidigare lämnat förslag att vargstammens storlek bör bestämmas av en intervall - men siffrorna ska bestämmas av myndigheter och forskare, och inte av riksdagen eller regeringen.

Utredningens ordförande Peter Egardt säger till Ekot att propositionen verkar följa hans förslag i stor utsträckning. Men med den stora skillnaden att regeringen presenterar egna siffror för intervallen.

– I mitt betänkande skulle Naturvårdsverket bestämma den siffran. Jag var för en internvall i betänkandet, men anser att myndigheter ska sätta den siffran.

Varför då?

– Därför att intervallet är ett rörligt mål som ändrar sig med tiden via olika faktorer som klimatförändringar och genetik. Siffrorna borde därför finnas i förvaltningsplanen för Naturvårdsverket, och inte sättas av regeringen.

Varför sätter då regeringen en siffra på 170 – 270 för intervallet som ska gälla för vargbeståndet? Lena Ek menade under presskonferensen att det finns ”gedigen vetenskaplig forskning” bakom gränsvärdena för alla rovdjursstammarna.

EU-kommissionens tidigare kritik mot Sveriges vargpolitik kretsade bland annat kring det tak som fanns för vargbeståndet i Sverige. EU vill hellre se ett miminumantal på varg i Sverige för att det inte ska bryta mot habitatdirektivet.

I och med den nya propositionen borde EU-kommissionen vara nöjda med Sveriges nya förslag, enligt Peter Ebgardt.

Frågan om jakt  kan kommas att tillåtas på varg handlar om hur man tolkar det högsta värdet på intervallet för varg: 270 stycken. Är det ett sorts tak eller inte?

Peter Engardt säger "förmodligen nej", eftersom man då strider mot det EU-kommissionen tidigare uttalat sig om.

Maria Ågren är generaldirektör på Naturvårdsverket. Hon säger till Ekot att intervallet ska ses som ett "långsiktigt mål".

Tolkar du intervallet som ett tak för hur många vargar som bör finnas i Sverige?

– Jag ser intervallet som att vi har haft en framgångsrikt arbete bakom oss med vargbeståndet och att vi nu kan börja förvalta det.

Hur förvaltar man ett vargbestånd?

– Ja, som med alla rovdjur så vidtar man åtgärder för att hitta en balans.

Mikael Karlsson, ordförande på Naturskyddsföreningen, anser att intervallen bör tolkas som ett tak för vargbeståndet.

– I praktiken är det ju ett tak. Jag kan inte tolka det på något annat sätt, säger han.

Rovdjurspropositionen hittar du här.

Rovdjurspropositionen

Referensvärden för gynnsam bevarandestatus av rovdjur

  • Varg: 170 - 270
  • Björn: 1 100 - 1 400
  • Järv: 500 - 600
  • Lo: 700 - 1000 
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista