Arkivfoto: Leif Johansson/Sveriges Radio
Kalmar

Föräldrar oroliga för stora barngrupper i förskolan

"Jag undrar hur det ska gå för min son"
13 min

"Jag blir mörkrädd när jag tänker på att min son snart ska börja på förskolan" säger föräldern Hanna Jerlmark i Kalmar. Hon får medhåll av forskaren Birthe Hagström som tycker att det är ett stort problem att barngrupperna blir större.

Hanna Jerlmark i Kalmar har många funderingar kring förskolan just nu. Hennes son är 14 månader gammal och det börjar närma sig förskolestart.

– Barngrupperna är alldles för stora och man undrar om man verkligen hinner med nån pedagogisk verksamhet alls när kan barnen blir fler och fler och pedagogerna färre och färre.

– Samtidigt läser man i tidningar om föräldrauppror på Facebook och om stora barngrupper.

Hanna efterlyser fler alternativ, som vårdnadsbidrag till exempel. Men det finns inte överallt.

– Och några dagmammor finns knappt kvar, konstaterar hon.

Hanna Jerlmark får medhåll av forskaren och filosofie doktorn i pedagogik Birthe Hagström i Malmö som för några veckor sedan publicerade en debattartikel på det här ämnet.

– Det är ett stort problem att barngrupperna blir större, säger hon.

I debattartikeln efterlyser hon, tillsammans med andra artikelförfattare, en maxgräns för hur stora barngrupperna får vara:

"Vi menar att kvantitativa minimimått vad gäller gruppstorlek och personaltäthet behövs som en utgångspunkt när man diskuterar pedagogernas förutsättningar att bedriva en bra och utvecklande förskoleverksamhet."

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".