Arkivfoto: Leif Johansson/Sveriges Radio
Kalmar

Föräldrar oroliga för stora barngrupper i förskolan

13 min

"Jag blir mörkrädd när jag tänker på att min son snart ska börja på förskolan" säger föräldern Hanna Jerlmark i Kalmar. Hon får medhåll av forskaren Birthe Hagström som tycker att det är ett stort problem att barngrupperna blir större.

Hanna Jerlmark i Kalmar har många funderingar kring förskolan just nu. Hennes son är 14 månader gammal och det börjar närma sig förskolestart.

– Barngrupperna är alldles för stora och man undrar om man verkligen hinner med nån pedagogisk verksamhet alls när kan barnen blir fler och fler och pedagogerna färre och färre.

– Samtidigt läser man i tidningar om föräldrauppror på Facebook och om stora barngrupper.

Hanna efterlyser fler alternativ, som vårdnadsbidrag till exempel. Men det finns inte överallt.

– Och några dagmammor finns knappt kvar, konstaterar hon.

Hanna Jerlmark får medhåll av forskaren och filosofie doktorn i pedagogik Birthe Hagström i Malmö som för några veckor sedan publicerade en debattartikel på det här ämnet.

– Det är ett stort problem att barngrupperna blir större, säger hon.

I debattartikeln efterlyser hon, tillsammans med andra artikelförfattare, en maxgräns för hur stora barngrupperna får vara:

"Vi menar att kvantitativa minimimått vad gäller gruppstorlek och personaltäthet behövs som en utgångspunkt när man diskuterar pedagogernas förutsättningar att bedriva en bra och utvecklande förskoleverksamhet."

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista