Arkivfoto: Johanna Lindblad Ahl/Sveriges Radio och Fredrik Sandberg/Scanpix.
Kalmar län

Jägare får vänta på sina vapen efter datorhaveri

1:07 min

Just nu råder är det totalstopp i polisens hantering av vapenlicenser. Ett havererat datasystem gör att inga vapenlicencer kan behandlas eller lämnas ut. "Det är naturligtvis olyckligt att detta infaller nu under hösten" säger Tomas Sjöholm på polisen.

– De som ansökt om vapenlicens kommer nu att få ytterligare förlängd handläggningstid, berättar Tomas Sjöholm, tillförordnad chef vid rättsenheten på polisen i Norrbotten.

Datasystemet har stått stilla sedan torsdag i förra veckan. Samtliga polismyndigheter i landet är drabbat av felet som nu sägs vara avhjälpt, men när systemet kan vara i gång är osäkert enligt Tomas Sjöholm.

Att inte kunna handlägga vapenlicenser så här på höstkanten är ju så klart inte det bästa. Jakttider är bråda tider även för polisens vapenhandläggare:

– Det är naturligtvis olyckligt att detta infaller nu under hösten. Alla jägare är ju nu intresserade av att få sina jaktvapen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista