1 av 3
Joanna Eriksson tar emot eleverna på Kalmar Konstmuseum. Foto: Erika Norberg/Sveriges Radio
2 av 3
Tre killar spelar upp en scen där prinsessan är hjälten. Foto: Erika Norberg/Sveriges Radio
3 av 3
Eleverna i utställningen The Sylvia Fractions. Foto: Erika Norberg/Sveriges Radio
Kalmar

Prinsessan blir hjälte i skapande skolprojekt

2:20 min

En vacker prinsessa räddar en gammal tant. Båda spelas av killar. Det kan bli resultatet av ett projekt i Skapande skola om könsidentet där tio Kalmarskolor deltar. Projektet startar på Kalmar Konstmuseum och resultatet ska bli en festival med animerade filmer av eleverna.

Som inledning och inspiration får eleverna besöka konstmuseet och diskutera och leka med olika rekvisita som collage, lera och utklädningskläder som formgivaren och konstnären Joanna Eriksson har tagit med sig.

– Det här med när när de inte blir bjudna på fest, när tjejerna blir bjudna på fest så blir inte killarna bjudna. Sådana saker är väldigt spännande att se att de tar tag i sådana grejer, säger Joanna Eriksson, som är en av konstnärerna som leder arbetet.

De diskuterar alltså frågan: "Varför delar vi upp oss"?

– Precis. Och det här som är så nära dem, kläder, allt de har omkring sig, leksaker. Det är ju väldigt uppdelat i färger, språket vi använder, det är ju väldigt stagnerat, och det märker ju de också, säger Joanna Eriksson.

Hon visar Conny Karlssons utställning The Sylvia Fractions för eleverna när de kommer till konstmuseet. En utställning som utgår från tre personer; en feministisk författare, en transsexuell aktivist och en kvinnliga astronom, för att diskutera kampen för sociala rättigheter, bland annat oavsett kön.

Barnen får också se Ella Lemhagens film Tur och retur som handlar om en pojke och en flicka som byter liv med varandra och senare i höst ska de få hjälp att göra egna animerade filmer i skolan på temat. Resultaten kommer att visas i någon form av filmfestival. Filmpedagogen Michelangeli Miskulin leder den delen av projektet.

Prinsessan är hjältinnan när eleverna leker

I leken på Kalmar Konstmuseum spelar tre elever upp en scen tillsammans med hjälp av utklädningskläder. En tjuv försöker råna en gammal tant och en vacker prinsessa kommer och slåss och lyckas rädda tanten. Alla tre spelas av killar.

En av dem är Svante som säger att han blir arg när han det görs skillnad mellan killar och tjejer. Som att det bara är några sidor i en legotidning som de har tittat i som riktar sig till tjejerna.

– Det finns kanske två-tre sidor om tjejer och resten är för killar. Så det bevisar ju att allting är för... att de vill att bara pojkar ska leka med lego, säger Svante.

Varför blir du arg för det då?

– Varför kan det inte bara vara tvärtom? Vem och varför bestämde att de skulle vara så? Varför kan man inte få tycka vad man vill?

Skolorna som medverkar i projektet är Falkenbergsskolan, Djurängsskolan, Hagbyskolan, Ljungbyholmsskolan, Pårydskolan, Rinkabyholmskolan, Rocknebyskolan, Trekantenskolan, Vasaskolan och Åbyskolan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista