Foto: Jessica Gow/Scanpix.
Sverige

Kyrkovalet kostar 145 miljoner

1:19 min

145 miljoner kronor. Det är så mycket som det kostar för Svenska kyrkan att administrera kyrkovalet och inom kyrkan finns det nu en diskussion om hur man skulle kunna få ner kostnaderna.

– Om de ekonomiska förutsättningarna blir sämre så tvingas man kanske att förenkla valet. Det som förs fram då och då är att man borde kunna hitta ett sätt att rösta via datorn, säger Anders Ploman, stiftsjurist vid Lunds stift.

Av de 145 miljoner kronorna står Svenska kyrkan centralt för den största delen. Lunds stifts valbudget landar på tre miljoner kronor och det är framförallt utbildningsinsatser, extra personal och informationsmaterial som kostar.

Fram till år 2 000 hade kyrkan så kallade indirekta val. Men efter att kyrkan skiljdes från staten och därmed själva fick hantera valet så har man gått över till direktval.

– Det (läs: indirekta val) skulle man kunna återgå till, men det är en politisk fråga. De stora nomineringsgrupperna vill ha direktval på alla tre nivåer, säger Anders Ploman.

Kostnaderna kan ställas i förhållande till att det bara var drygt elva procent av de röstberättigade som röstade förra gången.

– Jag kan tycka att det är mycket pengar men demokrati får kosta. Men visst det är ingen tvekan att det är dyrt att ha direktval på alla tre nivåer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista